Александър Ненков: Най-негативният вариант за "Белене" е да не правим нищо (видео)

  • 07 юни 2018 09:39

  • 3100
  • 0
Александър Ненков: Най-негативният вариант за "Белене" е да не правим нищо (видео)
© parliament.bg

Ситуацията, в която се намираме, е изключително отговорна. Решението ни не трябва да бъде повлияно от политически пристрастия. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който представи Проект на решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество. Проекторешението е внесено от депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Трябва да се съобразим с обективните обстоятелства и да вземем най-правилното решение, което да гарантира, че изграждането или неизграждането на тази централа няма да доведе до тежест и загробване на бъдещите потребители, заяви Ненков.

През 2012 година Арбитражният съд осъди България да плати 1,2 млрд. лева на Атомстройекспорт за поръчаното оборудване. След плащането оборудването беше доставено на площадката в Белене. От всички варианти най-негативният е нищо да не правим – по този начин ще зачеркнем близо 3 млрд. лева, платени дотук по проекта от българския данъкоплатец, посочи депутатът от ГЕРБ.

Има инвеститорски интерес от няколко държави. Ние предлагаме проект на решение, при който сме подходили максимално рационално и предпазливо. Ако бъдещите инвеститори виждат сериозен интерес в проекта, те биха били склонни да поемат по-големия риск при изграждането. С предлагания от нас проект нищо не рестартираме, просто даваме мандат за проучване на възможностите за изграждането на атомната централа, каза оше Александър Ненков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини