От Перник до Силистра представители на ГЕРБ се поклониха пред паметта на Ботев

  • 02 юни 2018 15:19

  • 2617
  • 4
От Перник до Силистра представители на ГЕРБ се поклониха пред паметта на Ботев
© Пресцентър ГЕРБ

ГЕРБ-Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България.

ГЕРБ-Перник се поклони пред святото дело на големия поет-революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. Общоградското поклонение, организирано от Община Перник, се състоя на паметника на големия поет и революционер пред Минната гимназия, носеща неговото име. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В знак на признателност пред героите, загинали за свободата и независимостта на България, бяха поднесени цветя и венци от кмета на Община Перник Вяра Церовска и нейният заместник Владислав Караилиев, от името на политическата сила и народните представители от ПП ГЕРБ-Перник Красимир ВелчевКрасимир Велчев Красимир Любомиров Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Завършил е курс за пилот на и д-р Александър Александров, и областният управител Ирена Соколова. Пред подвига на героите се поклониха още зам.-кметовете на община Перник, кметът на най-големия пернишки квартал „Изток“ Емил КостадиновЕмил Костадинов Емил Любчов Костадинов е български футболист, нападател. Роден е на 12 август 1967 г. в София. Висок е, общински съветници, членове и симпатизанти на политическата сила, държавни институции, ученици и граждани. Точно в 12 часа под воя на сирените перничани запазиха мълчание в чест на загиналите за Свободата. При подаване на сигнала пешеходците и превозните средства също спряха и останаха на място.

Представители на ПП ГЕРБ – Кюстендил също уважиха отбелязването на 142-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. Тържественото честване се състоя на паметника „Булаир“ пред Арката, където се събраха представители на институции, десетки кюстендил и жители на града. Точно в 12:00 ч. отбелязването започна с воя на сирени, които огласиха целия град

Венец от името ГЕРБ положи общинският съветник Иво Саев и дами от структурата на политическата сила. Честването уважиха също Виктор Янев – общински координатор на ГЕРБ – Кюстендил, председателят на Общински съвет Михаела Крумова и съветникът Спиридон Лещански.

Общинският ръководител на ГЕРБ в Пирдоп – Донка Бикова и общинските съветници от партията поднесоха цветя от името на ПП ГЕРБ в двора на НУ „Тодор Влайков” пред паметната плоча на загиналите за свободата на България 178 опълченци от община Пирдоп. Поводът за това е 142-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата”, цитира думите на великия българин Бикова.

Народният представител от ГЕРБ-Пловдив област ген.Константин Попов, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Розалин Петков, областният ръководител на Жени ГЕРБ Евелина Апостолова, общинският ръководител на ГЕРБ-Карлово Данка Зидарова - Люртова и представители на общинската организация на ГЕРБ - Карлово почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата на България в Калофер. Отдаването на почит към героите започна още в петък вечерта с митинг - заря, по време на който поименно бяха почетени всички герои, дали живота си за свободата на България.

„Христо Ботев, този велик син на България наистина остава навеки в душите ни. За всяко поколение Ботев е пример и знаме. Ботевата вяра, Ботевата обич към България, неговата саможертва са онези ценности, които остават непреходни", коментира преди честването ген. Попов. На следващия ден - 2 юни, представителите на ГЕРБ се включиха в шествието до монумента на Христо Ботев в центъра на Калофер. В края на церемонията в знак на почит бяха поднесени венци и цветя и пред паметника на Ботев.

Общинската структура на ГЕРБ в Пазарджик участва в тържественото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Пред паметника на поета-революционер  в Пазарджик се поклониха и положиха цветя общинският ръководител на ГЕРБ-Пазарджик Гинче Караминова, общински съветници и членове на структурата на Жени ГЕРБ.

Под воя на сирените  участниците в честването сведоха глави пред  паметта  на героите, пожертвали  живота си за свободна и  независима  България.

„Днес почитаме нашите герои, но всеки ден има нужда да си припомняме  себеотрицанието  на  предците ни, да черпим сила и вдъхновение от техния пример и пазим заветите им за чиста и свята България. Нека националният ни  идеал  да бъде онова, което свързва българите неотменно и ги води напред  в бъдещето“, каза преди поклонението общинският ръководител на ГЕРБ – Пазарджик Гинче Караминова.

Денят на Ботев в Пазарджик бе отбелязан с поетично-музикална програма и изпълнения на духов оркестър.

С тържествена церемония в Благоевград бе почетен 2 юни - Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Областният координатор на ГЕРБ за Благоевградска област и народен представител Даниела Савеклиева и общински съветници от партията положиха цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на великия български поет и революционер. Десетки благоевградчани и ученици се включиха в отбелязването на 142-годишнината от подвига на Ботев и четата му. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

Ръководството на ГЕРБ в столичния район „Възраждане“ в лицето на кмета Савина Савова, общинският съветник Борислав Борисов, членове и симпатизанти на ГЕРБ отдадоха почит към Христо Ботев и героите, паднали в борбата за свободата и независимостта на България. Те поднесоха венец и цветя пред паметника на Ботев в район „Възраждане“- СО на едноименния булевард в столицата.

142 години от гибелта на Христо Ботев бяха отбелязани и в Сливен. ГЕРБ-Сливен се включи в общоградското поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци по повод Деня на Ботев. Почит към загиналите за свободата на България отдадоха общински съветници от партията и представители на младежката организация. Венци и цветя бяха поднесени от името на народния представител и областен координатор на ГЕРБ-Сливен Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри. В ритуала се включиха кметът Стефан Радев, неговият заместник Пепа Чиликова, председателят на Общински съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, началникът на Регионалното управление на образованието Бисерка Василева, директори на държавни и общински институции, ученици от сливенски училища и десетки граждани.

По традиция, точно в 12.00 ч., с вой на сирени беше почетена паметта на героите.

В деня на Ботев общинските съветници от  ГЕРБ-Сливен участваха в церемонията по отбелязване на 67 години от блокадата на сливенския горянски отряд с командир Георги Маринов-Тарпана. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на четата в Сливен.

В горянското движение са участвали 12 500 души. Заедно с хората, които са ги подкрепяли, броят на репресираните е около 30 000. Движението започва през 1946 година. На съществуването му е сложено край през 1952 година, когато са били избити всички негови членове. В Сливен жертвите са около 120.

Общинските съветници от  ГЕРБ-Видин, членове на младежката организация на партията, представители на институциите, ученици от видинските училища, видинчани и гости на града се поклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. По традиция тържествената церемония във Видин се проведе пред паметника на поета-революционер край парк "Владикина Бахча". Тържественото честване започна с литературно-музикална програма, представена от ученици от СУ "Цар Симеон Велики" и ОУ "Любен Каравелов". В 12:00 часа с минута мълчание стотици видинчани отдадоха своята почит към Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред паметника бяха положени венци и цветя от името на народния представител и областен координатор на ГЕРБ-Видин Владимир Тошев, общинското ръководство на партията, кмета на общината Огнян Ценков, областния управител Албена Георгиева, институции и всички видински училища.

И тази година пред паметника на Ботев се поклони дядо Кольо Караджов. "Повече от 90 години съм на този свят. Докато съм жив, на 2 юни всяка година, ще съм пред паметника на Ботев, да се поклоня и да се помоля пред тази икона за българския народ", каза дядо Кольо.

С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя и в Пловдив бе почетена 142-ата годишнина от гибелта на българския революционер, демократ, поет и журналист Христо Ботев.  В церемонията пред паметника на героя в Цар- Симеоновата градина участваха военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили, представителният духов оркестър на Военновъздушните сили и членове на Комитет „Родолюбие“.

За да отдадат своята почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, общински съветници от  ГЕРБ, членове на партийната организация в града.

Слово произнесе проф. Инна Пелева - носител на Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва в Пловдив и Враца през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2617 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.02 | 18:48

4
Нелегетимни
аааа

2018.06.02 | 18:18

2
Мама ви мръсна фашизоидна, герберастка.
ХАХАХА

2018.06.02 | 17:52

1
МАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ МНОГО И БОЯДИСАНИ КОМУНЯГИ БРЕ
Немско прасе

2018.06.02 | 18:42

3
Какво викаш историята почна да храни хахаха

Добави коментар

Водещи новини