Изиграхме ли добре картите си в Москва? (аудио)

  • 01 юни 2018 15:12

  • 4999
  • 16
Изиграхме ли добре картите си в Москва? (аудио)
© Министерски съвет

Отидохме с големи очаквания, които бяха основно в сферата на енергетиката. От руска страна стана ясно, че България има изкривена представа за значението си спрямо Русия и спрямо проектите, които има да предложи. Стана ясно, че България нито е най-мила, нито е най-близка до сърцето на Русия, а е просто поредният бизнес партньор със средно към малко значение за руската геополитика. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод посещението на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в Русия.

Водещата линия в руската позиция за енергийните проекти "Турски поток" и АЕЦ "Белене" беше нашата страна да се намеси адекватно като партньор и да предостави гаранции. За всеки проект, който България иска да отвори, трябва да гарантира достатъчно ясно, че няма да се поддаде на натиск от страна на Европейския съюз. Референциите на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 бяха достатъчно ясни: "Почнахте "Южен поток", натисна ви Европейският съюз, обясниха ви някакви неща, но можехте да направите друго, а не да се отметнете. Почнахте "Белене", докарахте го доникъде, платихте ни реакторите, сега евентуално може да ви отмъстим с 90 млн. евро лихви". В такъв тип изказвания виждаме само едно: "Решете какво искате да правите, подсигурете си гаранции, уредете си вашата работа, сложете на масата на преговори конкретиката и ние ще видим какво можем да направим". Руснаците за пореден път ни демонстрират онова, което би трябвало да бъде фундаментален принцип и в българската външна политика – прагматизъм, посочи Стефанов.

Той заяви, че категорично не е съгласен с думите на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, че при своето посещение в Москва е изградил доверие, което се надява правителството да оползотвори. Ако бяха изиграни правилно и стратегически картите ни в геополитически план министър-председателят и премиерът нямаше да ходят в разстояние на пет дена на посещение в Русия, а щяха да отидат в рамките на три месеца и да направят нещо като една игра на бридж – анонс и реално отиграване, постигане на някакъв минимум от цели. Напротив, станахме малко или много за смях в очите на нашите европейски партньори, а и на руснаците, тъй като премиерът и президентът пренесоха личната си вражда и меренето на политически егоцентризъм във външнополитическата сфера, с което олеква всяка една българска позиция, колкото и смислена и аргументирана да е тя, заяви политологът.

Беше смешно да отидат и президентът, и премиерът да мерят едва ли не близостта си до сърцето на Путин, кой му е по-драг. Ясно е, че руският президент ще преговаря само с този, който му отговаря по ранг и функиции. Президентът отиде там да даде началото може би на някакво разединяване. Ако това нарича успех, е спорно дали го е постигнал, тъй като езикът на тялото на руския президент при посещението и на президента, и на премиера беше хладен, коментира Любомир Стефанов.

Според него президентът надценява много приноса си във външнполитическите отношения, включително и в конкретния казус. Неговите оплаквания, че от премиерската канцелария не го държали в течение на факта, че премиерът ще ходи в Москва, е абсолютно несериозен и демонстрира, че това напрежение между институциите в никакъв случай не е война, а е някаква гротеска – много прилича на съревнование на две хлапета на детската площадка кой може да хвърли топката по-далече или да я ритне по-силно. Подобен тип прояви вредят единствено на имиджа на България във външнополитически план, подчерта политическият анализатор.

Чуйте още в аудиофайла коментара на Любомир Стефанов за думите на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на "някой бута държавата към автокрация":

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4999 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
В е л и к и я

2018.06.02 | 23:38

16
Ако пък руснаците си мисят че Ердоган ще им даде безусловни гаранции за в бъдеще жестоко се лъжат.Той все някога ще умре и не се знае кой по откачен мюсюлмански диктатор може да дойде след него.Сега е моментът руснаците да се обезпечат с един Южен поток през БГ за да може да лавират в бъдеще с турците и с техните постоянни искания за ниски цени на газа .Проблемът на руснаците че че почнаха вече Турски поток ... без да имат пари и със свършващ газ .. Глупаци.

2018.06.02 | 11:30

15
Напротив, глупавия президент - знаеше , че ББ ще ходи в Москва - за това отиде преди него. Президентската институция в момента е символ на разединение. Време е да сменяме вмирисаната глава на рибата....
Умник Гюро

2018.06.01 | 21:41

13
Нека го кажем ясно на всички комунисти и руски предатели: не ви щем газо-рублите. Вие трябва да плащате на България, ако искате жалките ви тръби да преминават през наша територия. Таварищ Пут.кин: Фак офф!
Рошко Плювналиев

2018.06.02 | 01:10

14
Я, Цоко, завърти още един минет на чичо Сам и пияндето Юнкер.
Рошко Плювналиев

2018.06.01 | 20:03

12
Ееех, гръмко обявеното 2-дневно посещение на хаБиБи в Русия завърши безрезултатно с позорно изгонване след само 8 часа престой, мъкааа, мъкааа...

2018.06.01 | 19:03

11
България Турция Русия як отбор железна икономика. От запада е нещо като със змия любов

mp

2018.06.01 | 17:25

6
ako niakoi maloumnik kato premierat na ciganite e tragnal za rusia sa goliama koshnica triabva da znae tce tova e rusia a ne pederasite vav evropa.
червен неграмотник

2018.06.01 | 18:48

10
научи се да пишеш на кирилица,не е срамно катил червен!!!!!!!!!!!!!!

mp

2018.06.01 | 18:15

7
karti se igraiat pri evro pederasite pri putin se vodiat pregovori no takiva za ciganskiat premier niamashe.
червен неграмотник

2018.06.01 | 18:48

9
научи се да пишеш на кирилица,не е срамно катил червен!!!!!!!!!!!!!!

тролче

2018.06.01 | 18:32

8
Изиграхте ги " перфектно " и я докарахте до валат!
BX

2018.06.01 | 17:15

5
Putin: 6te gasim li pogara dragi? BB:pogar li? niama pogari druge,purata mi dimi.
Castor

2018.06.01 | 15:37

3
Бойко изигра една добра румба в кофа.
опорна то4ка

2018.06.01 | 16:07

4
Да се внушава:" Путин е прост"!!

Добави коментар

Водещи новини