Бисер Петков: Интеграцията на ромите е пряко свързана с решаването на проблема с високaта безработица сред тях

  • 29 май 2018 16:04

  • 2944
  • 4
Бисер Петков: Интеграцията на ромите е пряко свързана с решаването на проблема с високaта безработица сред тях
© Министерството на труда и социалната политика

Министерството на труда и социалната политика провежда последователната и целенасочената политика за социална закрила, социално включване и насърчаване на заетостта на уязвимите групи от населението, включително и роми, ръководейки се от принципите на недопускане на дискриминация, зачитане на човешкото достойнство и осигуряване на условия за равни възможности и равно третиране на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това заяви министърът на труда и социалната политика при откриването на конференция, посветена на интеграцията на ромите под наслов "Къде сме и каква е посоката", която се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Министър Петков подчертава, че интеграцията на ромите е пряко свързана с решаването на проблема с високaта безработица сред тях поради ниско образователно и квалификационно ниво, което намалява значително шансовете им на пазара на труда. Той допълва, че с цел повишаване заетостта и обучението на безработните роми министерството прави различни обучения, програми и проекти за заетост, повишаване на квалификацията и насърчаване на предприемаческата им култура.

"В резултат на доброто сътрудничество с ромски неправителствени организации, през 2017 г. са осъществени над 380 срещи с ромски организации с цел провеждане на съвместни инициативи и кампании. През 2017 г. 46 293 безработни роми са включени в обучения и заетост, което е 13.5 на сто от всички безработни, включени в тези проекти. В изпълнение на Европейската гаранция за младежта през миналата година в обучение и заетост са включени 5980 младежи от ромски произход".

Министър Петков изтъква ролята на ромските медиатори за успешното провеждане на политиките за ромската интеграция у нас.

"През 2017 г. 88 ромски медиатори, работещи в бюрата по труда в страната, са активирали близо 5 600 неактивни от ромски произход. През миналата година са направени и 4 трудови борси за улесняване на достъпа на лицата от ромски произход до информация за свободни работни места. На тях са присъствали 405 търсещи работа , като от тях 211 са започнали работа".

Той отбелязва и приноса на дейностите, финансирани по OП "Развитие на човешките ресурси 2014-2020". През м. март т.г. стартира схемата "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи", за която е предвиден ресурс от 26 млн. лв. "Трайната интеграция на ромите може да стане само с реализиране на комплексни мерки и прилагане на интегриран подход при съобразяване с конкретните нужди в различните населени места. Очакваме най-малко 11 600 роми да бъдат включени в мерките по проектите, изпълнявани от общините", уточнява министърът.

Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  допълва, че над 2200 деца от ромски произход са включени в мерки за ранно детско развитие и деинституционализация. Други 1700 роми са покрити от мерки за социално включване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2944 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2018.05.29 | 23:11

4
Интеграция не става само с думи. Дайте работа на хората. Само с работа рамо до рамо става интеграция. За всяка професия не трябва оброзование. Има много работни места които могат да се вършат без образование....
СН

2018.05.29 | 22:02

3
Това племе НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИНТЕГРИРА!!! Живота им минава с кражби и измами.Разбира се и по някое убийство или изнасилване, но това се знае от всички.
mp

2018.05.29 | 19:21

2
sluga grobarska petkov integraciata na romite e svarzana sas zakupuvaneto na tehnite glasove za da specelite otnovo nezakonno izborite i da prodaljite da kradnete balgarskiat narod i sas nishto drugo.

2018.05.29 | 16:38

1
През 2017г. -забележете за цяла календарна година- 88 ромски медиатори са убедили 5600 роми да работят!!! Жестока успеваемост,направо съм шашнат! То с тези темпове до 600 години няма да остане неработещ циганин. И тези организации се вземат насериозно........

Добави коментар

Водещи новини