Политици коментираха дали Румен Радев е бил достатъчно подготвен за срещата с Владимир Путин

  • 23 май 2018 08:39

  • 3990
  • 1
Политици коментираха дали Румен Радев е бил достатъчно подготвен за срещата с Владимир Путин
©

Не знам каква крачка е направена от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при посещението му в Русия. Президентът придава по-голямо значение на срещата, но каква е причината да се тръгне в посока на истеричност не знам. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков

„Това е първата среща между държавни глави на България и Русия след 10 години. Отношенията ни през тези години бяха трудни. Това посещение разчупва отношенията ни и ще доведе до прагматични и регулярни отношения между двете държави“, категоричен бе Крум Зарков от БСП.

„Ние от Обединени патриоти винаги сме искали да имаме добри отношения с Руси“, увери Искрен Веселинов.

„По отношение на това кой пръв тръгна да разчупва ледовете с Русия, да си спомним, че г-н Марешки беше единственият, който присъства на военния парад на 9 май“, припомни Андон Дончев от партия „Воля“.

На въпрос какви са шансовете да се стигне до проект „Български поток“, Тома Биков коментира: „Затова съм учуден, това е много сложен технически и политически разговор, който не може да се води от президента. Той се осъществява от правителството. Не е толкова лесно да си стиснем ръсете и да кажем: "Давайте". „Турски поток“ няма да е ефективен, ако няма тръба и към България и в Русия го знаят. Разговорите предстоят. Срещата с премиера предстои и тя е подготвяна доста дълго време. Ролята на президента е друга. Сегашното правителство показва, че държи да има прагматични отношения не само с Русия, но и с другите държави“.

Крум Зарков добави, че правителствата на ГЕРБ досега са заемали доста крайни позиции по отношение на Русия. „Много е важно институциите да действат в рамките на своите правомощия, но в защита на националните интереси. Радев се ангажира да извади тези отношения от ледниковия период, в който се намираха и го направи. Президентът даде старт на едни отношения на високо ниво“.

„В делегацията на президента Радев не присъстваха представители на нито една политическа партия или на правителството. Това не беше добър знак. Подчертавам, че всички проекти, които бяха поставени по тях се работи усилено от година“, смята Веселинов.

Дончев добави, че президентът е отишъл без нито един представител на Министерски съвет, защото вероятно никой не е пожелал. „До тук сме загубили над 1 млрд. евро от това, че „рски поток“ ни заобикаля.

На въпрос дали Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на е достатъчно подготвен за подобна среща, Зарков каза, че визитата е успяла, тъй като в довела до прагматичност и сътрудничество между двете държави. „Сега премиерът трябва да използва това“.

„Премиерът ще посети не само Русия, но и Украйна в качеството си на председателстващ срещата на ЕС. Отношенията ни бяха добри и преди посещението на президента. Проектите се развиват“, каза Тома Биков.

„Има ясна позиция за "Белене", но проблемът е, че тя се променя през няколко години и то коренно“, изрази мнение Зарков. „Това трябва да се промени и веднъж-завинаги България да заяви дали ще продължи проекта“.

Биков напомни, че „Белене“ е бил хипотеза. „Бяхме осъдени и според ситуацията заемаме съответната позиция. Другият вариант е хвърляме реакторите някъде и 3,5 млд. лева се хвърлят“. „Договорите за „Белене“ бяха изключително неизгодни“, припомни той.

Зарков добави, че ако проектът 2018 г. трябваше да започне да работи. Биков го попита, но при какви условия. От БСП са категорични, че проектът трябва да се възстанови. От Воля също са съгласни. ГЕРБ и ОП обаче държат да е ясно при какви условия това ще се случи.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3990 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини