Софрониев препис на "История Славянобългарска" показваме в Брюксел за 24 май (снимка)

  • 21 май 2018 18:43

  • 902
  • 0
Софрониев препис на "История Славянобългарска" показваме в Брюксел за 24 май (снимка)
© GettyImages/Gulliver

Първият Софрониев препис на "История славянобългарска", изложбата "Книги, посоки, публики" на старопечатни книги и 3D визуализация на пътя на кирилицата ще видят гостите на празника по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост в Брюксел, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Събитието се организира от комисар Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в сградата на Европейската комисия Berlaymont утре от 19.30 ч.

Участие в отбелязването на празника ще вземат министрите на културата Боил Банов и на образованието Красимир Вълчев. Ще се проведе и среща-дискусия на писатели и преводачи в библиотеката на зала "Лекс" на Европейския парламент под надслов "Обединени в разнообразието", посветена на богатството на европейските езици.

Поканени са министър-председателят Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Антонио Таяни и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Сред гостите ще бъдат министри на държавите членки по образование и култура, посланици, евродепутати, български служители в европейските институции и българската общност в Брюксел.

Направеният от Софроний Врачански препис на "История славянобългарска" през 1765 г., известен още като Котленски препис, се съхранява в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".


Последвайте канала на

Нора Виткова
902 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини