Цветан Цветанов проведе важни и ползотворни срещи в Румъния (снимки)

  • 21 май 2018 19:45

  • 2846
  • 5
Цветан Цветанов проведе важни и ползотворни срещи в Румъния (снимки)
© Фейсбук

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и членове на комисията са на двудневно работно посещение в Румъния.

В рамките на посещението те проведоха съвместно заседание с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Основни теми на срещата бяха парламентарното сътрудничество и Българското председателство на Съвета на ЕС. Заседанието се проведе в сградата на парламента в Букурещ днес. По време на заседанието председателите на двете Комисии подписаха и декларация за сътрудничество. 

По-късно Цветанов прове работна среща със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. В срещата участваха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Пред заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния той подчерта, че е важно след края на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на Румънското председателство да продължим да държим темата за нашия регион в европейския дневен ред. На свой ред Михалеску посочи, че като съседи и партньори не само на европейско, но и на евро-арлантическо ниво, двете страни трябва да продължат да работят активно за общите си интереси.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и колегите му от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред посетиха и Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC. По време на цялата визита с тях беше председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар. Пред всички присъстващи Цветанов заяви, че този център има важна добавена стойност в работата с редица партньори от трети държави, които не са членки на ЕС. Той също така изрази мнение, че центърът допринася към европейската сигурност посредством добрите си работни контакти с партньори от тези държави.

Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат приети като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Около това мнение се обединиха българските представители и колегите им от Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния по време на посещението си в Генералния инспекторат на Гранична полиция в Румъния. Всички те бяха посрещнати от заместник-директора на Гранична полиция Адриан Попеску. Той направи обзор на дейността на Гранична полиция и обясни как се управлява работата на звеното. На свой ред Цветанов запозна румънските си колеги с това как България охранява външните си граници, като подчерта, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия ЕС, се охранява отлично от държавата и това го потвърждават всичките ни европейски партньори.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа има възможността да разговаря и с министъра на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан. С него бяха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар. Министър Дан подчерта значимостта на добрите връзки между българския и румънския парламент в сферата на вътрешните работи. Тя поздрави българските представители за успешното протичане на европредседателството и съобщи, че част от приоритетите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство.

На свой ред Цветанов коментира, че като политици е важно да се опитват да бъдат полезни на практиците в сферата и да се подпомага тяхната дейност чрез политическите решения, за да се гарантира сигурността на гражданите. Той благодари на Дорел Къпрар и неговата Комисия за подкрепата им при приемането на процедурните правила за парламентарен контрол на Европол и се ангажира България също да подкрепи Румъния в различните форуми от сектор "Сигурност" по време на тяхното председателство.

В рамките на работното си посещение в Румъния Цветанов се срещна с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин. Той увери колегата си, че Румъния може да разчита на подкрепата на България с оглед наближаващото председателство на Съвета на ЕС. Цветанов коментира, че двете страни могат да си сътрудничат с цел увеличаване на капацитета, а през следващия програмен период биха могли заедно да кандидатстват с проекти, свързани с охрана на външната граница. Той бе категоричен, че България и Румъния отдавна вече не се състезават, а работят заедно за общото си присъединяване към Шенгенското пространство и добави, че регионът е изключително важен за сигурността на Европа, особено в контекста на завръщащите се бойци на ИДИЛ.

По време на визитата си Цветанов посети и  Генералния инспекторат на Румънската жандармерия. Той бе посрещнат топло от домакините. Цветанов отбелязва, че с подобни срещи се гради доверие между представителите на различните институции на двете страни.

По време на срещата Цветанов подчерта, че всички регионални инициативи и центрове, към които сме страна, са изключително важни за нас. От румънската страна са го запознали с дейността, задълженията и способностите на жандармерията, както и с бъдещите й планове за обучения и инициативи. Всички присъстващи са се обединили около мнението, че редът и сигурността стоят над политическата принадлежност и затова всички политици трябва да работим заедно за спокойствието на гражданите.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
2846 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини