Красимир Вълчев: Държавните висши училища ще трябва да имат поне четири стратегии за развитие

  • 16 май 2018 15:06

  • 1615
  • 0
Красимир Вълчев: Държавните висши училища ще трябва да имат поне четири стратегии за развитие
© Пресцентър МОН

Ще предложим промени в системата на управление на държавните висши училища и ще обсъдим с академичните среди общите стратегии за развитие на държавните висши училища, като те трябва да имат поне четири стратегии за развитие. Това заяви на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009, уточнявайки, че тези стратегии ще бъдат обсъдени на дискусии.

"До голяма степен имаме единодушие, че вече трябва да се откажем от стратегиите за екстензивно развитие и за откриване на нови факултети, специалности и професионални направления, и да говорим за развитие, което да добавя качество във висшето образование, да повишава научната дейност и да подобрява връзката с пазара на труда", коментира министър Вълчев. Той обясни, че едната от тези четири стратегии ще е за насърчаване на научната дейност във висшите училища, втората ще е за дигитализацията и електронизацията на обучението на студентите, третата стратегия ще е за инвестирането в млади преподаватели в университетите, а четвъртата - за включването в европейски университетски мрежи.

Приоритет на МОН ще са промени в Закона за висшето образование, които ще засегнат акредитацията, управлението на държавните висши училища и сегашния модел на академично самоуправление, обяви министър Вълчев. Той каза, че днес Министерският съвет е одобрил решението за приема на студенти за предстоящата учебна година и чрез него се преструктурира приемът от тези професионални направления с по-ниско търсене на пазара на труда към такива с по-голямо търсене на специалисти. Увеличен е приемът в приоритетните професионални направления - инженерно-техническите науки, аграрните науки и в педагогиката, като се дават допълнителни стипендии на студентите в тези направления.

Голяма част от неизпълнения прием е в частните висши училища, каза министър Вълчев. Той добави, че данните от миналата година показват, че в частните висши училища изпълнението на гласувания прием за студенти е средно 38 процента.

От МОН съобщиха, че се очаква ЕК да възстанови 170 милиона лева по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за осем проекта, които бяха "замразени" през февруари 2017 г. и проектите бяха платени със средства от бюджета.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини