Манфред Вебер: Срещата на върха е голям успех за Бойко Борисов

  • 16 май 2018 08:32

  • 2537
  • 1
Манфред Вебер: Срещата на върха е голям успех за Бойко Борисов
© БНТ

Срещата на върха е голям успех за Бойко Борисов. Той успя да заложи темата за Западните Балкани и външната политика в европейския дневен ред. Това заяви заяви председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер в сутрешния блок на БНТ.

„Очаквам, че резултатът днес ще бъде да сигнализираме за Балканите на картата, както и за тяхната инфраструктура, финанси и икономика“, каза още той.

„Трябва да бъдем честни, през следващите кратки срокове не можем да очакваме членство на някой от страните в Западните Балкани в ЕС. Европейският съюз участва с финанси в тези държави. Ние вече сме там, но самите държави трябва да се постараят за своето развитие. Ние самите европейци трябва да се подготвим да понесем разширението е ЕС, но държавите, които искат членство трябва да си напишат домашното“, допълни Вебер.

„Европа днес не реагира достатъчно бързо при взимане на решенията от външната политика. Косово трябва да бъде респектирана държава. Добър знак е, че сръбския премиер ще присъства на срещата. Проблемът с Иран е въпрос на война или мир. Трябва да принудим Иран да не посяга към ядреното си оръжие“, коментира още председателят на Групата на ЕНП в ЕП.

„Пакетът „Мобилност“ е на дневен ред, мисля че аргументите, които Бойко Борисов има са смислени. България е силна в транспортния сектор, европейските закони не трябва да се влияят около свободния пазар. Борисов е силен наш партньор. Такива закони не се съгласуват само между държавите, а става въпрос за гласуване на партиите“, заяви Манфред Вебер по темата за пакета „Мобилност“, който касае промени в транспортния сектор и тежкотоварните автомобили.

„Русия днес е готова за война, както и да използва оръжия. Владимир Путин има интерес да има разногласия и Европа да е разцепена. Трябва да засилим нашите позиции“, коментира председателят на Групата на ЕНП в ЕП по повод отношенията на Русия и ЕС

"ГЕРБ е партия, която показа, че може да води една държава в посока Европа. Сега Борисов може да застъпва интересите на България пред ЕС и Германия", завърши Вебер.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2537 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини