Димитър Цанчев: Подготовката за днешната среща на върха започна от нулата, всички бяха резервирани

  • 16 май 2018 08:03

  • 1292
  • 0
Димитър Цанчев: Подготовката за днешната среща на върха започна от нулата, всички бяха резервирани
© БНТ

Подготовката за днешната среща на върха започна от нулата, всички бяха резервирани. България успя да заложи темата за Западна Европа в европейския дневен ред. В този дневен ред има теми за свързаност, дигиталност, транспорт, въпроси за миграцията и върховенството на закона. Това заяви постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев в сутрешния блок на БНТ.

"Политическата страна на декларацията има специфики. Част от тях са, че някои от държавите в ЕС не приемат Косово за независима държава. Тази декларация е съгласувана и бе приета и от лидерите", каза още той.

"Всяка държава напредва спрямо усилията и заслугите си. В Европейския съюз има установен механизъм. Дневният ред предвижда конкретни инициативи. Всяка такава среща е добър знак, защото тя ще доведе до крайни решения", допълни Цанчев.

„Тази тема ще бъде обсъждана в ЕНП и ПЕС, но динамичните събития ще имат отражение на преговорите тази вечер на среща на 28 страни. Европейските лидери ще обсъдят тази вечер действията си и как да се запази иранската ядрена програма. Европейският съюз е ръководен от желанието за единна позиция“, заяви още Цанчев по темата за ядрената сделка за Иран.

"Възстановяването на диалога с Турция беше много важен. Варненската среща имаше значение и за това да се покаже, че ние може да се явим като посредник между ЕС и Турция", коментира Димитър Цанчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини