Цветанов в Брезник: Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят (снимки)

  • 11 май 2018 13:52

  • 2099
  • 3
Цветанов в Брезник: Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят (снимки)
© ГЕРБ

Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят. Законът за защита на нацията е ограничавал възможността на българските евреи да работят и да се реализират професионално и прокарва начини те да бъдат експлоатирани. Отнето им е всичко.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа по време на откриването на паметна плоча в местността „Главан“ край Брезник, съобщиха от пресцентъра на партията. Плочата е в чест на всички български евреи, полагали принудителен робски труд в пясъчната кариера в „Главан“ в периода 1941 – 1944 година. Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“ и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери. Полагането на робски труд в еврейските трудови дружини, които включват трудовите групи, е известно на световната общественост и се оценява като една от най-жестоките репресивни мерки по Закона за защита на нацията.

„За първи път в България се открива плоча, която засвидетелства, че е имало трудови лагери, където са нарушавани човешките права“, посочи Цветанов. „Благодаря на организацията „Шалом“ за това, че непрекъснато засилваме връзките помежду си и показваме каква е силата на приятелството между българските евреи и всички наши сънародници“, каза още Цветанов

По думите му е много тревожен фактът, че по време на спорни прояви фенове използват символи, които ние категорично отричаме. „Затова като гражданско общество трябва категорично да се противопоставим на това“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.
„Днес сме се събрали да открием мемориален знак в памет на евреите, полагали робски труд в тази местност. Евреите тук са работили в нечовешки условия. Община Брезник е съпричастна към всички страдания, които е преживял еврейският народ“, заяви на свой ред кметът на Брезник Васил Узунов.

„Днес стоим на земята, която преди 75 години беше напоена с кръвта на всички тези евреи, позорно принудени да строят мостове, пътища и сгради далеч от своите близки“, бяха думите на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар. Той бе категоричен, че историята трябва да се разказва в нейната цялост без да се спестява нито едно обстоятелство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2099 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини