МВР: Българското председателство поставя силен акцент върху защитата на културното наследство

  • 09 май 2018 17:20

  • 1391
  • 0
МВР: Българското председателство поставя силен акцент върху защитата на културното наследство
© Пресцентър МВР

Конференция „Противодействие на трафика на културни ценности“ събра днес в София служители на правоприлагащи структури на ЕС с представители на културни институции, академичните среди и международни организации, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Конференцията бе една от трите тематични прояви по актуални въпроси от дневния ред на ЕС, организирани от МВР в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието бе проведено в сътрудничество с Министерство на културата и бе посветено на 2018 г. - първата Европейска година на културното наследство.

Дискусиите се съсредоточиха върху разработването на всеобхватен и мултидисциплинарен подход в отговор на настоящите предизвикателства в тази област. Делегатите се обединиха около становището, че укрепването на трансграничното сътрудничество на световно ниво, както и обмена на опит и добри практики са се доказали като ключови за постигането на адекватен отговор, способности и капацитет.

„Вярваме, че противодействието на различните форми на организирана престъпност и тероризъм не може да бъде ефективно, без необходимото внимание и подходящи действия по отношение на незаконния трафик и търговията с културни ценности“, каза при отриване на конференцията заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. По думите му, бързо променящата се среда за сигурност и множеството взаимосвързани заплахи представляват силен аргумент за засилване на усилията на всички заинтересовани страни.

Подкрепяйки виждането, че опазването на наследството е от решаващо значение за настоящето и бъдещо на европейския проект, заместник-министърът на културата Амелия Гешева подчерта: „Наша обща цел трябва да бъде създаването на среда с нулева толерантност към всички престъпления, свързани с нарушаване на законодателството, унищожаване на културното наследство и трафика на културни ценности, независимо от техния произход. Ангажирането на цялото общество може да гарантира успеха на нашите усилия“.

По време на конференцията участниците разгледаха националните предпоставки за международно сътрудничество, както и интердисциплинарното взаимодействие между разследващите органи по конкретни случаи на незаконен трафик на културни ценности. Фокус бе поставен и върху борбата с онлайн търговията с крадени ценности и защитата на културните произведения чрез цифровизация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини