Емил Радев обясни на учениците какво ни дава членството в ЕС

  • 09 май 2018 14:26

  • 945
  • 1
Емил Радев обясни на учениците какво ни дава членството в ЕС
© ПП ГЕРБ

Българското председателство на Съвета на ЕС, евробюджета за образованието на младите хора и възможностите им да участват в проекти и програми на Общността бяха част от темите, които евродепутатът Емил Радев дискутира заедно с ученици от СУ „Йоан Екзарх Български” в Шумен.

Срещата се състоя в навечерието на 9 май – Денят на Европа, по инициатива на ученици от Х „Б” клас, които бяха подготвили за събитието интерактивна презентация, посветена на българското председателство. Директорът на училището Валентина Тодорова приветства гостите – евродепутатът Емил Радев и кметът на община Шумен Любомир Христов. Пред тях младите хора демонстрираха активна гражданска позиция, като поставиха редица въпроси, свързани с актуалния дневен ред на Европейския парламент, миграцията, охраната на външните ни граници, демографската политика.

Емил Радев определи като успешно българското председателство, като очерта приоритетите на страната ни и акцентира върху усилията да се осигурят европейска перспектива и свързаност на държавите от Западните Балкани.

„Като председателстващ Съвета на ЕС България е двигател на процеси, които дават своето отражение върху 500 млн. европейски граждани. Това е огромен шанс за страната ни, включително и по отношение на възможността да популяризираме богатата си древна история, красотата на българската природа, нашия език и вековните ни традиции”, изтъкна Радев.

Той поздрави учениците за интереса им към бъдещето на Европа и призова младите хора да се възползват от възможностите, които дава членството ни в ЕС, да надграждат своето образование, в това число и завършвайки чуждестранни университети, но винаги да се гордеят, че са българи. „Пътувайте, но се върнете в родината, защото с Вашите знания и труд ще допринесете за просперитета на страната ни, за повишаване на жизнения стандарт на всички граждани на България в обединена Европа”, заяви евродепутатът в обръщението си към младежите.

Впечатлен от подготвената презентация за председателството ни, той покани нейните автори да посетят Брюксел и да се запознаят отблизо с работата в Европейския парламент.

Последвайте канала на

Десислава Станева
945 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини