Политолог: Срещите на Каракачанов и Симеонов с Нинова са опит за друга коалиция

  • 09 май 2018 14:05

  • 7918
  • 6
Политолог: Срещите на Каракачанов и Симеонов с Нинова са опит за друга коалиция
© Фейсбук

За мен е изненадващо подобно гостоприемство от страна на двамата вицепремиери към опозицията. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод срещите на вицепремиерите Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 с лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Каракачанов и Нинова проведоха срещата си вчера, а срещата Симеонов - Нинова предстои. Лидерът на "Атака" Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа пък вчера подчерта, че срещите не са оторизирани от Обединените патриоти.

Да се търси подкрепата на опозицията за прокарване на някакви закони е практика, когато става дума за фундаментални, променящи институционалната рамка на държавата инициативи. В случая разбрахме, че става въпрос за обсъждане на законопроекта за въоръжените сили и като гръм от ясно небе дойде и законопроектът за вероизповеданията. Осведомяването на опозицията какво се случва в изпълнителната власт обикновено става по време на парламентарен контрол, посочи Стефанов.

Този въпрос касае вътрешното доверие и стабилността в коалицията. Премиерът Борисов категорично е наясно с това, че вицепремиерите му се срещат с опозицията. Не бих останал изненадан, ако чуем остра критика от някой от неговите заместници или от самия него към неговите коалиционни партньори, защото това не е честа практика. БСП не се държи като конструктивна опозиция, БСП иска оставки. Не сме забравили 1 май, когато БСП поиска оставката на правителството. В подобен ред на мисли, такова поведение ми изглежда конюнктурно и като че ли опит за създаване на друга коалиция. Но докато ГЕРБ е най-голямата политическа партия и докато Борисов е премиер, тези неща няма да останат без последствия. Може би отново ще станем свидетели на някаква динамична размяна на реплики в публичното пространство, после ще се свика коалиционен съвет и ще се излезе с обща позиция, която казва, че в крайна сметка няма нищо лошо да си говорим с политическите опоненти, но не се търси подкрепа от опозицията като цяло, а само за конкретни политики. Така че може би и Борисов тества БСП доколко са готови да направят нещо, каза още Любомир Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7918 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
аноним

2018.05.09 | 15:08

1
но нали Ви е ясно че ако стане коалиция между БСП и ОП какво ще стане Герб ще застане с ДПС или обратно ако издържи кабинета БСП с ДПС това е истината!
пурко

2018.05.10 | 15:13

6
Театрото,обаче,доста загрубя и придоби определена ориентираност към Москва.Явно задкулисието не е съгласно да се нарушават интересите му и търси начин да тушира нещата.
пурко

2018.05.10 | 00:29

4
На този етап ДПС и БСП вероятно не им влизат в сметките.Сигурно е че не искат да се прекъсват паричните потоци от Европа.Тъй че ГЕРБ и ОП ще управляват докато потоците текат.
пурко

2018.05.09 | 23:57

3
Отдавна твърдя че т.н. политически партии играят театропред народа и Европа като имитират реформи,борба с корупцията,свобода на словото,плурализъм и прочие глупости

2018.05.09 | 15:08

2
така - задругата на червения пръстен

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини