Ще има ли промяна на лихвените нива заради транспонирането на европейския регламент за банковите инд

  • 03 май 2018 09:43

  • 1531
  • 1
Ще има ли промяна на лихвените нива заради транспонирането на европейския регламент за банковите инд
© Булфото (архив)

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която вчера внесе законови промени, засягащи формирането на лихвените проценти от първи юли, обясни за  "Хоризонт", че новите правила са свързани с транспониране (въвеждане в текстовете на българското законодателство)  на европейски регламенти.

"Новите поправки (в закона), които се предлагат, представляват транспониране на един текст на регламент на Европейския съюз, който съществува и който се прилага пряко във всяка една държава", заяви тя.

"Хората не четат регламенти и за да е ясно, за да има прозрачност ние предлагаме в Закона за кредитните институции и в още два закона, които са свързани, да бъде транспониран този текст, който казва, че когато един от индексите, които служат за определяне на различни лихвени проценти или други такси на банката, не се поддържа, той трябва да бъде заменен с нещо друго и това се случва по план, който всяка една банка трябва да изготви и да представи на Централната банка и БНБ да одобри", допълни Менда Стоянова. Тя поясни, че различното от това, което е посочено в текста на регламента е, че у нас - с цел защита на правата на потребителите, предлаганите законови промени указват, че в момента, когато се прави замяна на индекси, когато един индекс престава да съществува, не трябва това да влошава положението на клиентите.

Финансистът подчерта, че от 1 юли, когато трябва да влязат в сила новите текстове, няма да промяна в лихвените нива и няма да бъдат засегнати българските потребители.

Менда Стоянова обясни и какво ще последва, след като от 1 ви юли БНБ спре да поддържа индекса СОФИБОР: "От първи юли БНБ няма да поддържа СОФИБОР пак по причини на европейски регламент, който казва, че един регулатор, какъвто е БНБ, не може да смесва функциите си, но пък за сметка на това най-вероятно ще го поддържа Ройтерс. Ройтерс поддържа много индекси и в момента се водят преговори, има съгласие от тяхна страна да получават данните от българските банки и да поддържат СОФИБОР, така че най-вероятно след първи юли няма да има промяна в начина, по който се изчисляват и са договорени лихвите на българските граждани и фирми. Но въпреки това ние сме длъжни да имаме текстове в закона, които да предвиждат такива варианти".

Председателят на бюджетната комисия още веднъж подчерта, че с новите правила законово ще са гарантирани правата на потребителите и даде пример с текст, свързан с ипотечните кредити: "В тези промени, които предлагаме, е записано, че ако предсрочно в първите 5 години се погаси кредит и това се случи при промяна на съответната формула за изчисляване - на базата на това, че някой от индексите е заменен, потребителят може да смени банката си без да плаща наказателна санкция. Тоест и този въпрос е решен, потребителят трябва да има избор".

Менда Стоянова коментира и обсъжданите в Европейския съюз регламенти в областта на финансирането на медиите, чиято цел е се осветли собствеността и да се гарантира честността в медийната среда. Една от идеите, например, е да се забрани участието в обществени поръчки на дружество, чийто краен собственик притежава и медия.

"Това е един дебат, който се води в Европейския съюз, който явно е необходим, той е назрял не само в нашата, а и в много други страни, защото четвъртата власт е медията - това е вече факт, медията може да свали правителства, медията е влияние и то много голямо обществено влияние", коментира Менда Стоянова.

"Така че е нормално да се търсят регулации в тази област, за да се гарантира, че не парите са тези, които са водещите при вземането на решения. Аз приветствам всяка една промяна в подобна посока, като, разбира се, не бива да се отива в крайности. Аз смятам, че това няма да се случи в една бъдеща директива..., ще има балансирани текстове. Но посоката е ясна и аз я приветствам ", посочи още председателят на бюджетната парламентарна комисия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пешо

2018.05.07 | 21:48

1
тази маймуна разката майката на бизнеса !!!!!!

Добави коментар

Водещи новини