Мая Манолова настоява за европейски орган за качеството на храните

  • 29 април 2018 16:18

  • 1616
  • 5
Мая Манолова настоява за европейски орган за качеството на храните
© Булфото (архив)

Необходим е общ европейски контролен орган за качеството на храните.

Това заяви в интервю за БНР омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Тя добави, че ще настоява ситуирането на контролния орган да бъде в България, тъй като страната ни е най-засегната от двойния стандарт при храните. Според Манолова борбата с двойните стандарти трябва да започне с промяна в законодателството:

"В момента европейското и българското законодателство позволяват да бъдат произвеждани продукти от една и съща марка, но с различни съставки и да бъдат предлагани с различното си качество в различни точки на ЕС. Моето предложение от самото начало е, че са необходими промени в европейското законодателство. В директивата за нелоялни практики да бъде казано ясно, че производителите и търговците не могат да предлагат от един и същи бранд, в една и съща опаковка, продукти с различно съдържание. Тук не трябва да се прави компромис за наличието на несъществени отклонения, защото наистина уловката е в допустимостта на отклоненията. Аз мисля, че националните контролни органи, без да отричам техния професионализъм, тяхната експертиза, не могат да се справят с могъщите транснационални компании, защото всяка една от тях има бюджет, колкото няколко европейски държави. Това е могъщ противник и контролът може да бъде реализиран само от Единен европейски орган със силна европейска подкрепа“.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на съобщи, че утрешният форум по нейна инициатива, организиран заедно с правителството под патронажа на премиера, има за цел да се чуе посланието към всички европейски граждани, че идва краят на двойните стандарти при храните: "Това е моята амбиция и с моя екип работим вече две години по темата. Предизвикателството беше да убедим колебанията на институциите, че този проблем, освен че съществува, но може и да има своето позитивно решение."

Манолова посочи, че един от аргументите на корпорациите, опитващи се да обосноват двойното качество на продуктите си, е за националния вкус, а вторият е евентуално покачване на цената на продукта: "Видите ли ние предпочитаме повече палмово масло, предпочитаме по-малко портокал в портокаловия сок, предпочитаме шоколад без масло и без какао или поне с по-малко такива. Това е наистина една абсурдна теза. Втората некоректна теза е, че тези продукти в България са по-евтини. Напротив. Последното изследване на Агенцията по храните показва, че тези продукти в общия случай са на същата цена, но в част от случаите са на много по-висока цена, като това се отнася основно за бебешките храни".

Относно борбата с некоректните работодатели и законовите промени по нейна инициатива Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на съобщи, че след промените в Кодекса на труда над 4000 души са подали искания до териториалните поделения на НОИ за изплащане на дължими заплати за отминали периоди. Първите изплащания на неплатени заплати ще се случат утре и ще бъдат преведени заплатите на 170 работници от Дупница. Очаква се до края на месец май да бъдат изплатени около 1500 заявени и неплатени заплати.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1616 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.04.30 | 18:39

5
Това се случва заради много по-ниската покупателна способност на населението в България. Да сравняваш суперконкурентните мегапазари на Великоритания, Франция, Германия … с тези в България е все е едно в приказката в която жабата си вдигнала плавника да я подковават след к
do platenite trolove ot Gerb.

2018.04.30 | 06:21

4
tixo otrepka
мая манолова

2018.04.30 | 06:20

3
само си плямпам - това ми е далаверата само да шумя...

2018.04.30 | 06:20

1
Всъщност проблема е следния - ако в България се продават същото качество стоки като в Германия цената им трябва да е двойна от сегашната и половин България ще изреве на умряло. Много хора си мислят че хранителните продукти в Германия са по-евтини от България но това не е точ

2018.04.30 | 06:20

2
-но така. Има много малко стоки които са по-евтини или горе долу колкото в България но повечето са в пъти по-скъпи и точно заради големите обороти става така че търговците в Германия пускат някои доста по-качествени стоки на по-ниска цена но това не може да се случи в Българи

Добави коментар

Водещи новини