ВМРО: Сърбия не трябва да е част от ЕС

  • 27 април 2018 15:47

  • 2503
  • 5
ВМРО: Сърбия не трябва да е част от ЕС
©

ВМРО-Българско национално движение излезе с позиция във връзка с поредната сръбска провокация към България. От партията протестират остро срещу продължаващите спекулации за български зверства в Западните покрайнини по време на Първата световна война.

"Държава, която изкривява и открито лансира лъжи за историята, индиректно предявява териториални претенции към трети държави и асимилира чрез различни методи българското малцинство, няма място в европейското семейство", заявяват патриотите.

От ВМРО посочват, че техническото училище "Никола Тесла" и църковната община в Сурдулица (на практика част от Западните покрайнини) са обявили конкурс сред учениците в основните и средни училища в Сърбия, Република Сръбска и сръбската диаспора за отбелязване на една година от обявяването на сурдулишките мъченици. В обявата се уточнявало, че "сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата световна война на територията на Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово". Преди година сръбската църква канонизира тези хора с доста спорни аргументи, отбелязват патриотите.

ВМРО страда за съдбата на всеки невинно загинал във войните. В същото време този неясен от историческа и канонична гледна точка акт не бива и не може да бъде дежурно вменяван като вина на българите и България, се казва в позицията.
Сръбските действия по отношение на населението в Западните покрайнини са истинската историческа драма в хода на Първата световна война и след това. И това не бива да се забравя, нито да се омаловажава, посочват патриотите.

Според ВМРО изключително тенденциозно е споменаването на Вардарска Сърбия и показва ясно не просто непознаване на историческата истина, но и агресия спрямо историята и справедливостта, граничеща с цинизъм. Вардарска Македония, обозначена като Вардарска Сърбия, е част от Македония, която е завоювана от Сърбия след 1913 г. и обитавана от население, всеобщо признато за българско през Първата световна война, се посочва в позицията.
ВМРО призовава Сърбия да не допуска подобни провокации - особено в моментите, когато започва европейския си път. "Европейският съюз не е пространство за исторически реваншизъм и ние няма да допуснем държава с подобно антиевропейско поведение да стане част семейството на обединена Европа", заявяват патриотите.

Нора Виткова
2503 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.05.08 | 22:08

5
ВМРО Е ЗАБРАНЕНА В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
менте патриоти

2018.04.29 | 15:33

1
ВМРО за зверства по време на ВСВ ккаво ще кажете
kolxo

2018.05.02 | 17:54

4
Ще кажат истината - Сърбите асимилират българите в западните покрайнини. Имам половин село роднини там и ми е писнало от платени тролове, като теб!
100

2018.05.02 | 17:54

3
Всичко до Белград е Българско !
Патриот

2018.05.02 | 17:54

2
Сърбите са проклет народ, който винаги ще боледува от шовинизъм. Сега е моментът да бъдат поставени на колене. Никакво влизане в ЕС, докато не престанат с претенциите и лъжите си.

Добави коментар

Водещи новини