Новаков не приема за редно точно в момента да се говори за фондовете на ЕС за следващия бюджетен пер

  • 25 април 2018 09:54

  • 1163
  • 2
Новаков не приема за редно точно в момента да се говори за фондовете на ЕС за следващия бюджетен пер
© Фейсбук/Андрей Новаков

Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки милиарди евро от кохезионните фондове на ЕС за следващия бюджетен период заради пренасочването им към Южна Европа и съкращаването на средствата, пише вестник "Файненшъл таймс". Статията е публикувана броени дни преди неформалната среща на икономическите и финансовите министри на общността в София.

В предаването "Преди всички" по БНР новият преговарящ на ЕС за кохезионните фонове Андрей Новаков определи статията като малко спекулативна: "Струва ми се малко спекулативно само 10 дни преди да видим какво ще е предложението на Европейската комисия за следващия бюджет след 2020 година да се започва с такива слухове къде ще има повече и по-малко. Считам, че настройва държавите една срещу друга. Нещо повече, считам, че има две задачи, от една страна, ако има съкращения най-вече заради Брекзит, те да са с пренебрежими размери – от порядъка на 5-7-8%, поравно за всички държави. И втората е парите, които имаме, да могат да бъдат използвани по възможно най-небюрократичния и разбираем за държавите-членки".

Новаков коментира до какви липси ще доведе излизането на Великобритания от ЕС: "Истината, че дупката, която оставя Великобритания в европейски бюджет, е на практика отчайваща за всички нас, тъй като говорим за 13 милиарда годишно и за 7-годишния период са почти 100 милиарда. В същото време се радвам, че големите страни-членки, които са и най-големите нетни платци в европейския бюджет, се съгласиха да увеличат вноската си, с което до голяма степен да се преодолее този недостиг".

Евродепутатът обясни, че средствата, които няма как да бъдат набавени, ще бъдат компенсирани с намаляване на плащанията в различни сектори – като земеделието. Той посочи какво очаква да получи България от новия регламент след 2020 година: "Към момента кохезионната политика се оценява на малко над 300 милиарда и ако приемем, че пропорционално ще бъде намалена с около 5-6%, а в момента България разполага с около 30 милиарда лева, то би трябвало намалението да е незначително. Да не говорим, че ще положа усилия, ако може, до това въобще да не се стига, тъй като аз считам, че трябва да има преференциално финансиране за обезлюдяващите се региони, а в България за съжаление има много такива".

Десислава Станева
1163 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АНТИГЕЙБЕРАС

2018.04.25 | 11:18

2
ПРЕДИ ИМАХМЕ МУТРИ В ДЪРЖАВАТА,СЕГА МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА.БОКОЛАНДИЯ
а сега де

2018.04.25 | 11:17

1
КАКВО ЩЕ КРАДАТ ТОГАВА ГЕРБЕРАСТИТЕ???

Добави коментар

Водещи новини