България ще помага на Македония в подготовката за начало на преговорите за членство в ЕС

  • 19 април 2018 14:21

  • 960
  • 0
България ще помага на Македония в подготовката за начало на преговорите за членство в ЕС
© Пресцентър БСП (архив)

България ще помага на Македония в подготовката за начало на преговорите за членството в Европейския съюз и по време на самите преговори. За това са се договорили днес комисиите по европейски въпроси в парламентите на двете държави на среща в София.

След подписването на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония, виждаме един засилен обмен на всички равнища и парламентите на двете страни не остават по-назад, заяви председателят на комисията по европейски въпроси в Народното събрание Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, в съвместно изявление за медиите с македонския си колега Артан Груби.

В рамките на днешната среща ние се договорихме българската комисия по европейските въпроси да окаже политическа и особено експертна подкрепа на комисията по европейски въпроси на македонския парламент в подготовката за начало на преговорите и след това по време на самите преговори за членство в ЕС, добави Вигенин.

Изразихме надежда, че препоръката на ЕК, отправена само преди два дни, за начало на преговорите за членство на Република Македония в ЕС, ще бъде потвърдена от Съвета през юни и много скоро Република Македония ще стъпи твърдо по пътя на европейската интеграция, каза още Вигенин. Той отбеляза, че самото посещение на македонските парламентаристи е символично - само два дни след положителния доклад на ЕК.

Председателят на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония Артан Груби отбеляза приятелската атмосфера в София към страната му. Той посочи, че вчера еврокомисар Йоханес Хан и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини са били в Скопие, за да информират за напредъка на Република Македония и за препоръката на ЕК за започване на преговори за членство на страната в ЕС. Много сме благодарни за подкрепата на София за страните от Югоизточна Европа, каза Груби и изрази надежда тази препоръка да бъде потвърдена от Съвета през юни.

Артан Груби посочи, че според проучване на общественото мнение над 75 процента от гражданите на Македония подкрепят договора за добросъседство с България. Нашата врата за влизане в ЕС е всъщност Република България, заяви той.

В рамките на посещението в София на делегацията на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония са предвидени разговори със заместник-председателя на Народно събрание Емил Христов и с председателя на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова. Планирани са срещи с Групата за приятелство България - Македония, както и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини