Депутатите приеха отчета на Комисията за защита на личните данни за 2017 г.

  • 18 април 2018 12:57

  • 881
  • 0
Депутатите приеха отчета на Комисията за защита на личните данни за 2017 г.
© Novini.bg

Парламентът прие Годишния отчет на Комисията за защита на личните данни за дейността й през 2017 г.

През този период в Комисията са постъпили общо 476 жалби, като най-висок е делът на жалбите свързани с телекомуникациите - 91 жалби, следват жалбите за осъществяване на видеонаблюдение, банки и кредитни институции, политически субекти, медии и др. Размерът на наложените имуществени санкции и глоби през отчетната година е за 233 700 лева. Увеличен е броят на консултациите на гражданите с 90 процента спрямо предходната година, като се отчита, че те стават все по-активни в търсенето на съдействие и разясняване при прилагане нормите за защита на личните данни.

През миналата година Комисията е фокусирала усилията си в три области - българското европредседателство и присъединяването към Шенген, промени в законодателството, свързани с новата европейска правна рамка за защита на личните данни, и активна контролна дейност в сектори с висока обществена значимост.

Комисията с помощта на МВР е изготвила цялостен проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни в изпълнение на националните ангажименти по прилагане на европейски регламент и директива. Новите нормативни изисквания налагат провеждане на специализирано обучение на администраторите на лични данни и създаване на Национален обучителен център.
През 2017 г. е извършена проверка в сектор "Здравеопазване". Изготвен е проект на доклад, по който се правят препоръки и предписания за подобряване на дейността.

Продължава доусъвършенстването на информационната и комуникационната електронни системи, които са улеснили и облекчили гражданите и бизнеса и са намалили административната тежест върху дейността на администраторите на лични данни.

Административните електронни услуги се предоставят чрез сайта на електронното правителство. Общият брой на потребителите на системата е достигнал 371 044, като 339 315 от тях са подали заявление за регистрация като администратори на лични данни. През 2016 г. броят на вписаните в регистъра администратори възлиза на 284 592.

Последвайте канала на

БТА
881 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини