Заместник-министър Бернер взе участие в министерска среща във Виена (снимка)

  • 16 април 2018 12:12

  • 1194
  • 0
Заместник-министър Бернер взе участие в министерска среща във Виена (снимка)
© Pixabay

Заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер участва в министерска среща на Виенския процес и партньорите от Залцбургския форум, която се проведе във Виена на 12-13 април. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министрите обсъдиха темите за граничната сигурност, убежището, полицейското сътрудничество, борбата с тероризма и проявите на екстремизъм, както и възможностите за гарантиране на дигиталната сигурност.

В началото на срещата заместник-министър Бернер направи преглед на постигнатото до момента от Българското председателство по поставените приоритети в областта на вътрешните работи, в търсене на най-добрите, работещи и устойчиви решения за Съюза и за европейските граждани.

Подчертана бе активната работа по изграждането на нова архитектура на европейските информационни системи, повишаването на ефективността на съществуващите формати и синергията между тях в областта на полицейското сътрудничество.

Представена бе и инициативата на Председателството за по-ефективното проследяване и пресичане движенията на чуждестранни терористични бойци в борбата с тероризма.

В дискусията по линия на граничната сигурност, изведена като хоризонтален приоритет на Българското председателство, бе подчертана силната ангажираност за продължаване на работата за постигане на консенсус между всички държави членки за изграждането на стабилна и ефективно функционираща европейска система за убежище, която да е устойчива на кризи.

Изтъкнати бяха и полаганите усилия за по-засилено използване на разширения мандат на Фронтекс, повишаването на сътрудничеството с третите страни и подготовката за прилагането на новите системи в областта на граничното управление.

(снимка: МВР)

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини