Правителството се разпореди с имоти

  • 28 март 2018 13:19

  • 2741
  • 0
Правителството се разпореди с имоти
© Булфото (архив)

Правителството прие решения, с които предоставя на два университета правото на управление на държавни имоти. За филиала във Видин на Русенския университет „Ангел Кънчев“ това са двата етажа от учебната сграда, които в момента ползва съвместно с Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“.

Решението ще позволи на висшето училище да влага средства за подобряване на материално-техническата база за обучение на студентите и на цялостната визия на сградата. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

За нуждите на Техническия колеж в Казанлък, който е в структурата на Техническия университет – София, се предоставят сгради с отпаднала необходимост за ПГ „Иван Хаджиенов“. По този начин ще се осигури материална база за обучението на студентите от професионално направление „Машинно инженерство“.

Сградите, ползвани от Професионалната гимназия по селско стопанство в с. Белозем, община Раковски, стават общинска собственост. Решението е мотивирано от преобразуването в общинско на учебното заведение, което досега е било към Министерството на земеделието, храните и горите.

Историческият обект „Паметник на трите поколения“ в Перушина ще бъде обновен по проект на местната власт. За целта с решение на Министерския съвет теренът, върху който е изграден монументът, се прехвърля в собственост на общината. Мемориалният комплекс се намира в землището на града и е с площ 3,4 дка. Община Перущица ще кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони за превръщане на обекта в част от туристическа дестинация, която включва също Раннохристиянската базилика „Червената църква“, Историческия музей в Перущица, Даново училище и църквата „Св. Архангел Михаил“.

На община Варна се прехвърля собствеността върху терен от 21 дка и построените в него 12 сгради, за да се създаде възможност общината да кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж“. Намеренията на местната власт са в имота на ул. „Петко Стайнов“ №7 да бъде обособен приют за настаняване на бездомни и социално слаби лица, кризисен център за деца, център за обществена подкрепа и областен екип по приемна грижа.

За изпълнение на функциите им две институции получават правото на управление върху имоти и части от имоти. В Хасково Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще ползва помещения в административната сграда на бул. „България“ №152, а в Търговище Областната дирекция „Земеделие“ – офис в административната сграда на ул. „Христо Ботев“ в града, в която се намират и други структури на Министерството на земеделието, храните и горите.

От частна в публична държавна собственост се променя статутът на триетажен самостоятелен обект в сграда на ул. „Калиакра“ в Добрич. Решението ще позволи на Министерството на правосъдието да изгради нов арест и работни помещения за служителите от местното звено на пробационната служба. Към момента арестът се помещава в сграда на Областната дирекция на МВР, в която условията не отговарят на изискванията.

За частна държавна собственост е обявен управляван от НКЖИ терен от 1,7 дка в столичния район „Надежда“. Имотът няма функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози и е загубил характеристиките на публична държавна собственост.

С друго решение Министерският съвет възложи на НАП да продаде по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс имущество, което е отнето в полза на държавата с влезли в сила съдебни решения по 13 случая. Предложението е на Междуведомствения съвет за управление на отнето имущество.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини