Радев към Нетаняху: Исторически изградените връзки между наши два народа са безценен капитал

  • 22 март 2018 12:40

  • 1790
  • 6
Радев към Нетаняху: Исторически изградените връзки между наши два народа са безценен капитал
© Президентство

Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Днес е последният ден от официалното посещение на Радев в Израел, където е по покана на израелския си колега Реувен Ривлин. Радев поздрави израелския премиер по случай 70-годишнината от създаването на Държавата Израел, която днес е пример за модерна държава с функционираща демокрация и развито гражданско общество. Заедно отбелязваме и 75 години от безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи, който е солидна основа за развитието на бъдещите ни отношения, посочи българският президент.

Той отбеляза, че исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза Радев и допълни, че търговският обмен от 150 милиона долара не отговаря нито на възможностите на нашите икономики, нито на ползотворния и регулярен политически диалог. Той заяви, че България е заинтересована от прилагане на опита на Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество и особено в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието.

Радев посочи, че е посетил вчера технологичния парк Гав-Ям Негев, където се е убедил в постигнатия от Израел напредък в тези важни области. "Разбрах, че Вие сте един от инициаторите за създаването на този център и Ви поздравявам за Вашата визия за бъдещето", обърна се той към израелския министър-председател, предаде БТА. Румен Радев посочи, че България е заинтересована от диверсификацията на ресурсите и за нас възможността да внасяме и транзитираме природен газ от новооткритите находища в Средиземноморието е много важна.

Радев отбеляза и важността на доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г. Днешната ситуация налага кооперирането между нашите служби за сигурност да продължава, а също така и установените вече добри връзки в областта на отбраната, заяви президентът.
Той посочи, че посещението му в Израел е свързано и с Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. В свят, в който езикът на омразата и ксенофобията се надигат, България потвърждава твърдата си позиция за нулева толерантност към ревизията на историята и антисемитизма, декларира държавният глава.

Бенямин Нетаняху отбеляза, че Израел и България имат специални отношения. Няма да забравим миналото, няма да забравим какво се случи в София, човечността и приятелството към евреите, подчерта той. Днес имаме отлични отношения, каза Нетаняху и отбеляза колко е важно развитието на технологиите, които по думите му ще променят живота ни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1790 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.03.22 | 21:38

6
Глупак...Каква връзка имаме ние с Евреите бе БОКЛУК
Демократ

2018.03.22 | 14:54

2
Имаме за шок и ужас на рашистките говна :)))
РЕФЕРЕНДУМ --- ЗА ИЛИ ПРОТИВ ПРОДАЖНИТЕ рубладжии

2018.03.22 | 21:38

5
МАМКА ТИ ПРОСТА ДА ИБА ПРОДАЖНИК рубладжия
БЪЛГАРИТЕ РАБОТЯТ НА ЗАПАД НЕ ВЪВ руска КОЧИНА

2018.03.22 | 21:38

4
ДО СЕГА БЪЛГАРИЯ Е НЯМАЛА ПО ПРОСТ президент СРАМ И ПОЗОР
РЕФЕРЕНДУМ --- ЗА ИЛИ ПРОТИВ ПРОДАЖНИТЕ рубладжии

2018.03.22 | 14:55

3
МАМКА ТИ ПРОСТА ДА ИБА ПРОДАЖНИК рубладжия
до Демократ

2018.03.22 | 14:54

1
Ти си изключително тъпо копеле

Добави коментар

Водещи новини