АБВ ще инициира широка обществена дискусия свързана със Закона за частната охранителна дейност

  • 19 март 2018 16:28

  • 1256
  • 2
АБВ ще инициира широка обществена дискусия свързана със Закона за частната охранителна дейност
© Булфото

„Ние от политическа партия АБВ ще инициираме широка обществена дискусия свързана със Закона за частната охранителна дейност. Считаме, че е внесен законопроект, който е в противоречие на Закона за нормативната уредба”. Това заяви на пресконференция в Плевен членът на Изпълнителното бюро на партията Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в.

„Внесен е законопроект, без да бъде направено предварително обществено обсъждане с мотива, че това обществено обсъждане е направено преди няколко години. Конкретният текст, който сега се внася, в немалка степен се различава от предишния. Това е основният ни аргумент да атакуваме внасянето му по този начин”, коментира Пеков.

Той добави, че в дискусията ще бъдат включени експертната общност, бивши служители на националната полиция, на различни служби в МВР и разбира се хората от частните охранителни фирми, които са пряко засегнати. Според него, в законопроекта правят впечатление най-малкото две неща: „Първо, че на фона на ангажиментите, които се поемат за увеличаване на административния натиск върху икономиката и върху стопанските субекти, тук процесът е обратен – вменяват се редица допълнителни задължения на фирмите, които по същество ще затруднят в немалка степен администрирането на процеса. И второ, законът полага издаването на серия от поднормативни актове, вътрешни наредби на министъра на вътрешните работи, което предполага режим на лицензиране и на последващ контрол както на лицензионната дейност, така и върху частните охранителни фирми, което ги прави пряко зависими от министъра. Т. е. създават се предпоставки за произвол на министъра на вътрешните работи и грубо вмешателство в работата на всяка една от частните охранителни фирми“.

Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в сподели и още нещо, което според него е много смущаващо. „При предишните промени в Закона за частната охранителна дейност се е допуснало звеното за самоотбрана да се институциализира до степен, в която да може да участва в охраняването на стратегически за България обекти“.

Като пример той даде звено от 4 човека в Козлодуй, което се занимава с транспортирането на територията на страната на ядреното гориво, което се внася от Русия и изнася обратно, след отработването му. „Няма земна сила, която да ме убеди, че държавата може да се дистанцира от такъв процес и да го предостави, с цялото ми уважение към частния охранителен бизнес, на частни структури. Това е отговорност на държавата. Този закон не просто легитимира това безотговорно отношение на държавата, но го разширява. Защото в законопроекта не се коментират вредни товари”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1256 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.19 | 23:59

2
Не се ли усещате че АБВ е пето колело в каруцата, и някой да ви пита какво ще инициирате?
stojan chadziev

2018.03.19 | 18:39

1
Otnovo se pokaza tova staro 4erveno koce,ne si gleda 4askata.

Добави коментар

Водещи новини