Емил Радев призова за засилване на сътрудничеството срещу кибератаките  

  • 15 март 2018 13:24

  • 744
  • 0
Емил Радев призова за засилване на сътрудничеството срещу кибератаките  
©

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев призова за засилване на международното сътрудничество с цел преодоляване на ефекта на киберпрестъпност, кибератаки, електронен шпионаж. Това стана по време на дебат в пленарна зала в Европейския парламент относно международно сътрудничество в борбата с киберпрестъпността.
 
Според Емил Радев, следващата криза на сигурността ще бъде породена от използването на новите технологии като оръжие срещу критичната инфраструктура или дори за военни цели и ще доведе до огромни икономически и социални щети. „Тук не говоря единствено за кибератаки, спонсорирани от определени държави, а за атаки дори от отделни индивиди, притежаващи уменията да нанесат вреди.“, уточни той.
 
Затова българският евродепутат призова съществуващите регионални инициативи и мерки, като киберцентърът на Европол, заедно с технологични компании, да задълбочат дебата в рамките на ООН за създаването на международен кодекс за поведение за държавите в киберпространството, както и да координират усилия в предотвратяването и разследването на кибератаки, вкл. чрез обмен на информация. В този контекст той изрази надежда, че повече държави, а не само европейски, ще ратифицират Конвенцията от Будапеща за киберпрестъпленията. „А защо не дори да се започне работа по конвенция на ООН за борба срещу киберпрестъпленията.“, предложи евродепутатът.

Последвайте канала на

Novini.bg
744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини