174-ма депутати подкрепиха създаването на анкетната комисия за ЧЕЗ България

  • 14 март 2018 10:19

  • 1194
  • 2
174-ма депутати подкрепиха създаването на анкетната комисия за ЧЕЗ България
© Novini.bg

Със 174 гласа и само един "въздържал се" парламентът реши да бъде създадена временна комисия, която да проучи фактите около приватизацията и планираната продажба на активите на ЧЕЗ в България, съобщи БТА.

Предложението е на левицата, подкрепено без възражения от ПГ на ГЕРБ и предвижда тя да е на паритетен принцип от петнайсет членове - по трима от всяка парламентарна група. Комисията ще работи един месец. Първоначално предложението на БСП беше за 10 души, съставът се разшири по искане на ПГ "Обединени патриоти" (ОП).

За председател на анкетния орган бе избран социалистът Жельо Бойчев, а двамата членове от квотата на групата му са Таско Ерменков и Крум Зарков. От ГЕРБ влязоха Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, Валентин Николов и Димитър Лазаров.

ОП са представени от Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. Рамадан Аталай, Сергей Кючуков и Елхан Кълков са членовете от ДПС, от "Воля" - Полина Цанкова, Пламен Христов и Албена Найденова.

Мотивите на БСП за временната комисия са острите реакции и опасения на повече от 2 млн. абонати заради предстоящата смяна на собствеността на дружеството при неясни обстоятелства и финансиране, обясни Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. НС, подчерта той, като най-висш орган не може да остане безчуствен свидетел на случващото се в стратегически сектор като енергетиката.

По предложение в зала на Димитър Лазаров от ГЕРБ към името на комисията се добави и проверка на приватизацията на ЧЕЗ, освен на продажбата, за да е ясно как всичко се е случило. Тази идея на свой ред одобриха от БСП.

ДПС също е за такава комисия, но не са съгласни с разширяване предмета на дейността й с проучване на фактите около приватизацията на дружеството. Когато вече чуваме заглавието някак си продължаваме да изпращаме едни послания към всички онези, които са предприемчиви и могат да допринесат за развитието на икономиката у нас, изтъкна от трибуната Рамадан Аталай, преди да бъде избран в състава на временния орган. НС на България ще разследва планираната проджба на чужда компания, възрази той.

ГЕРБ няма притеснения от евентуален дебат в българския парламент по темата, какъвто вече имаше в комисии, заяви подкрепа председателят на парламентарната група Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

След края на работата на комисията ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да се спре със заиграването със страховете на хората, ще можем да представим пред обществото обективната истина, обясни той.

Валери Зайцев
1194 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.14 | 20:51

2
Трябва да знаем, коя мафиотска групировка закупи \"ЧЕЗ\"!!!

2018.03.14 | 20:47

1
Сега такъв рев ще настане от Нинова, че....

Добави коментар

Водещи новини