Захариева разкри какъв ще е фокусът на румънското европредседателство

  • 13 март 2018 09:05

  • 1161
  • 1
Захариева разкри какъв ще е фокусът на румънското европредседателство
© Булфото (архив)

Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година, каза в предаването "Преди всички" по БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

„Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България – стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на Румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио. Продължава се един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС. Това, което ме радва, е, че виждам ангажимент и фокус, очевидно осъзнато, че това трябва да бъде дългосрично, не само по време на нашето трио. Надявам се, след обявяването на доклада на тема "Разширяване", което ще стане през април от страна на ЕК, и Съветът по общи въпроси през юни, след което започване на реални преговори за членство с Македония и Албания. По време на Австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален".
"Това, че Косово не е припозната, не означава, че ние трябва да оставим там "сиво петно на картата на Балканите", каза Захариева и добави, че диалогът между Белград и Прищина е много важен и за двете страни. 
На тристранната среща България – Румъния – Гърция в Букурещ имаше дебат и по Дунавската стратегия, каза Захариева и добави: „България е много активна и има традиция – държавата, ако има дунавска страна, да бъде председател и на Комитета по Дунавската стратегия. Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта – това да е техният приоритет на председателството“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.18 | 08:26

1
Тъпа герберска пача !!! Ти си срам за България !!!!

Добави коментар

Водещи новини