Повишават заетостта на жените с цел насърчаване на равнопоставеността на половете

  • 07 март 2018 12:21

  • 961
  • 0
Повишават заетостта на жените с цел насърчаване на равнопоставеността на половете
© Pixabay

Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Документът включва мерки за повишаване на заетостта сред дамите и за намаляване на разликите в заплащането между половете. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

По данни на Евростат през 2016 г., средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете е 72%, а при жените - 61%. Сред приоритетните области в плана са и борбата с насилието, основано на пола, насърчаването на равенството между половете в процесите на вземане на решения.

Предвидени са и мерки за насърчаване на работодателите да наемат на работа безработни лица - самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст. Акцент в плана са дейностите за по-добро съвместяване на професионалния и личния живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за деца.

Предвиждат се и национални кампании за повишаване на чувствителността и нетърпимостта на обществото спрямо насилието, основано на пола, както и за по-доброто разбиране на ролята на институциите в борбата срещу него.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини