Захариева: Възможностите за сътрудничество между България и арабските страни са огромни

  • 06 март 2018 20:06

  • 1461
  • 0
Захариева: Възможностите за сътрудничество между България и арабските страни са огромни
© МВнР

Стокообменът на България с държавите от арабския регион общо възлиза едва на около 2 млрд. щ. д., което е изключително малко на фона на съществуващия огромен потенциал.

Това бе един от водещите акценти в заявеното от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на днешния работен обяд с посланиците на арабските държави в България, съобщиха от пресцентъра на външното ведомство.

„Българските компании и специалисти са добре познати сред арабските ни партньори, а спомените за тях в тези страни са изцяло положителни. Възможностите за успешно засилване на сътрудничеството с арабските страни в търговията, инженеринговата и инвестиционната дейност, енергетиката и туризма са огромни“, коментира Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Българският външен министър припомни, че успоредно с развитието на отношенията с държавите от Западните Балкани, което България изведе като свой национален приоритет и като приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, тя си е поставила за цел да работи активно и за възобновяването на традиционно добрите отношения с арабския свят.

„Смятам, че резултатите от работата по изпълнението на тази задача вече са видими“, заяви министър Захариева. „През последните месеци осъществихме няколко знакови посещения, някои от които – исторически, други – отлагани с десетилетия. Посещението на премиера Борисов в Кралство Саудитска Арабия е без прецедент, активно подготвяме посещения на най-високо ниво и в Кувейт, а в четвъртък на посещение в България пристига Емирът на Катар. В края на месец март президентът Румен Радев ще е на посещение в Израел и Палестина.

Независимо от напрегнатата програма покрай Председателството на Съвета на ЕС, съумяхме да осъществим обмен на посещения с моите колеги от Судан, Саудитска Арабия и Кувейт, вече имаме съгласувани дати за визити на алжирския ми колега през март в София и на моя в Оман през 12 април, надявам се в съвсем близко бъдеще да договорим дати и за такива с Египет и Мароко“, каза още тя.

„Визията ни не се ограничава единствено до осъществяването на отделни посещения – тя е дългосрочна и стратегическа. Неслучайно работим и по разкриването на нови дипломатически мисии. Вече отворихме нашето посолство в Обединените арабски емирства, предстои това да се случи в най-близко бъдеще и в Саудитска Арабия. Както и други европейски държави обмисляме и възстановяването на мисията ни в Либия“, допълни българският външен министър.

Пред посланиците на държавите от региона на Близкия Изток и Северна Африка първият ни дипломат отбеляза, че връзките между България и техните държави се основават не само на политическия диалог и създадените солидна договорно-правна база и институционална рамка на взаимните връзки, но и на личните и професионални взаимоотношения между хората. Тя изтъкна, че за хилядите български специалисти, които десетилетия наред са се трудили в арабския свят той вече се е превърнал във втори дом, а хилядите арабски студенти, завършили своето образование у нас в момента заемат достойни позиции в своите държави.

В този контекст Захариева и посланиците на страните от арабския свят се обединиха и около разбирането, че е нужно да бъде направена актуализация на споразуменията както в областта на икономиката, така и в областта на туризма, образованието и културата.

„Разчитам на Вашата подкрепа. Пред нас има още много задачи, имаме и какво да научим един от друг, например в областта на туризма. Активизирането на политическия диалог е факт, но имаме още много върху какво да работим“, изтъкна първият ни дипломат.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1461 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини