Фандъкова забранява безразборния строеж на високи сгради в столицата (снимки)

  • 20 февруари 2018 14:09

  • 1449
  • 4
Фандъкова забранява безразборния строеж на високи сгради в столицата (снимки)
© Булфото

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта".

Столичният кмет обясни, че за първи път се въвежда терминология и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение от зоната, за която става дума. Друга промяна, на която тя акцентира е, че високите сгради ще бъдат разрешавани само на определени места, а "не да никнат като гъби всеки ден, навсякъде в София и ние да нямаме законовия механизъм да реагираме".

Тя отбеляза, че са длъжни да спазват закона, и допълни, че главният архитект е глобяван от съда за неизпълнение на съдебни решения, точно защото търси начин да реши казуси, които са останали от миналото, от вратичките в закона, които съществуват, особено вратичката за ъгловите имоти.

Кметът посочи, че нейната цел е да се затвори с промени в закона вратичката за построяване на неограничено високи сгради в т. нар. ъглови терени. Вслушваме се внимателно в исканията на хората, когато те са основателни, когато имаме възможност да реагираме, реагираме, допълни кметът Фандъкова.

Тя обясни, че е поискала от кмета на "Младост" да предостави различни варианти за решаване на спорните казуси - да може да се обезщетяват собственици, които са законно придобили тези терени, както и да се сложи краен срок за т. нар. възстановяване на земеделски земи в квартали на София. Вече изпращаме всяка преписка до Министерството на земеделието, за да проверим доколко това е актуално и законно искане на собственици, и вече имаме няколко отказа за деактуване, именно, за да можем да спасяваме такива зони, каза тя.

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска благодарна на Министерството на транспорта и на "Български пощи", за това, че с тази красива марка са се включили в каузата София - европейска столица на спорта. "За нас Европейска столица на спорта е не просто спортни събития, а кауза, която събира и спортната общественост на града, и всички граждани на София - малките деца, учениците и възрастните хора, които обичат движението", каза тя.

По думите й целта на Столица на спорта е развитие на масовия спорт, на насърчаването на повече хора да се включват в активния начин на живот. Фандъкова посочи, че са организирани близо 200 спортни събития, специално насочени към европейска столица на спорта - както големи, значими спортни прояви, така и масови събития, а също и инвестиции в спортната инфраструктура.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1449 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.02.25 | 14:23

4
ТАЯ КРАДЛА СКОРО ЩЕ ПУКНЕ

2018.02.25 | 14:23

3
Защо сега се сещате за закона.Толкова години,като крадяхте,и давахте разрешения за строеж,на градинки и петна между блоковете,закон нямаше.
гошо

2018.02.25 | 14:23

2
Тая на две магарета сеното не може да раздели.Толкова е некадърна,че не е за вярване.
дуци

2018.02.25 | 14:23

1
Фандето , кой я пита бръсне ли се владиката?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини