Каракачанов участва в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

  • 14 февруари 2018 20:26

  • 1207
  • 2
Каракачанов участва в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
© Булфото (архив)

В Главната квартира на НАТО в Брюксел започна днес, 14 февруари, редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. В първия работен ден министрите на отбраната обсъдиха постигнатия напредък в изпълнението на ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана, приет на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и препотвърден на специалната среща през май 2017 г. С оглед изпълнението на тези ангажименти на 3 януари 2018 г. Министерският съвет на Република България одобри Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Тези усилия на страната ни, както и на другите съюзници, бяха оценени позитивно, като същевременно бе подчертана необходимостта от допълнителна политическа воля за устойчивост на процеса. Бяха дискутирани предприетите от НАТО действия за модернизация и адаптация, които включват промени на институционално ниво, в модела за управление на общото финансиране, както и във функционирането на Главната квартира на Алианса, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Първият ден от срещата ще завърши с работна вечеря, на която ще бъде обсъдено развитието на сътрудничеството между НАТО и ЕС след съвместната декларация от Варшава през 2016 г. В тази част от дебатите ще участва върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и министрите на отбраната на Швеция и Финландия. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани с развитието на европейската отбрана, Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС в областта на отбраната и Европейския фонд за отбрана.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1207 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ivanov

2018.02.15 | 07:20

1
predatel na balgariq

2018.02.15 | 07:21

2
е боко педераса

Добави коментар

Водещи новини