Държавата ще примамва обратно емигрантите с безплатни жилища

  • 31 януари 2018 06:54

  • 17997
  • 13
Държавата ще примамва обратно емигрантите с безплатни жилища
© Булфото

Завръщането на емигриралите в чужбина висококвалифицирани българи е един от основните сценарии за преодоляване на острия недостиг на работна ръка в България. Това не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище.

Това предложи вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". Тя бе посветена на проблема как България да постигне устойчив ръст, докато човешкият й капитал изтича в чужбина.

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани. На първо място - жилищната политика. Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира Дончев, цитиран от БГНЕС. Той обаче призна, че все пак решението къде да работиш и живееш е сложно, като изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата. Идеята на вицепремиера удивително напомня провалени предишни стратегии за привличане на хора в обезлюдени райони. Дончев все пак отчете, че в България имаме твърде много стратегии. "Когато всичко ти е приоритет - нищо не ти е приоритет", каза той.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат, пише "Сега".

Друг вариант за справяне с недостига на работна ръка е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души. Това обаче е трудна задача, тъй като около 75 хил. от тях са дълготрайно безработни и освен че са нискообразовани, са и без трудови навици.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17997 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
vankata

2018.05.05 | 00:42

11
Тъпанар. Ти не можеш да осигуриш жилище на болни, възрастни хора оставили кожата си във работа за тази държава както става въпрос за болния военен на който му взимат жилището и го гонят на улицата, а сега ще ми говориш за безплатни жилища за емигрантите. Как не ви е срам прода

2018.05.05 | 00:43

12
Не да осигурят, но по всякакъв начин се опитват да отнемат жилищата на тези, които все още имат нещичко. Мафията.. правителство, съдия изпълнители, че и адвокати.
Против съм!

2018.05.05 | 00:41

4
Да си плащат наема като всичи други работещи в тази държава. Ако не искат, да им ги плащат работодателите, но не и ако това е държавата.

2018.05.05 | 00:42

9
Дрън , дрън !!!! Блажени са вярващите !!!!! Ха ха ха !!!! Ще се върнат от чужбина тия които са се устроили там когато цъфнат налъмите !!! Тъпаци !!!!!!!
Ako ima niakoi jelaesht da se zavrushta..

2018.01.31 | 22:02

1
Da my kaja kakvo go chaka (realnista) da znae ,Purvo ako ne ste se pribirali poveche ot 10 god.,shte si pomislite che samoletut e kaznal nuakude kum India, posle kudeto i da xodire triabva da ste nashtrek da ne iziadete niakoi noj ili bradva v glavata (dori i posred bial den) ;a dezata vi gi ochakva edin Ziganski kyr v ychilishtnata toaletna..A ako vi se naloji sa idete v bolniza ,shte budete razcheknat i natupkan s nenyjni djaji i operazii da tochi zdravnata kasa lejariat chrez vas..
роб на влаЗта

2018.02.18 | 16:42

3
О страхотно ...във варна за работник в цех за закуски с работно време 2×2 по 12ч добрата заплата е 500лв. Тичам към българия ....
Кймцц

2018.02.08 | 18:58

2
Забравете да се върнат ако са вече свикнали

2018.05.05 | 00:41

5
С минимална заплата 510 лева и Африканци не могат да се привлекат!
аз

2018.05.05 | 00:41

7
като преди 100год:заселване на Странджа Сакар....по разпределение с млади специалисти....майтаааап,бе Уили
321

2018.05.05 | 00:42

10
пак от държавния бюджет, за да станат богатите по богати - да УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ
аз

2018.05.05 | 00:42

8
поредната глупост... мислете как да задържите малкото кадърни,а то който заминал-заминал.... жилища?!...а как ще им дадете спокойствието, редът,законите...как ще запушите дупките да не си трошат колите...корупцията и тромавата система и опашките в учрежденията...чист въздух от къде за тях... побоища и кражби.... списъкт безкраен...толкова болни,сираци.... социално слаби....мигранти,емигранти и роми....дааааавайте...така де-има обезлюдени райони бол....като преди 100 годи

Добави коментар

Водещи новини