Нанков с важни новини за магистралите в България. Вижте кога ще е готова АМ "Хемус" (видео

  • 29 януари 2018 09:37

  • 7015
  • 8
Нанков с важни новини за магистралите в България. Вижте кога ще е готова АМ "Хемус" (видео
© novini.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е разкри в интервю за novini.bg как протича разработването на ТОЛ системата, съобщи важната новина, че за последно ще лепим винетки по колите си и разясни какво предстои във връзка със строителството на АМ „Струма“ и АМ „Хемус“.

Относно разработването на ТОЛ системата Нанков информира, че вече са проведени четири работни срещи между АПИ и фирмата изпълнител, за да се обсъдят къде ще се монтират 500-те устройства, на които ще се плаща. Проведени са и преговори с бензиностанции. Създадена е работна група с други институции, сред които са Агенция „Митници“, „Гранична полиция“ и други. Изпълнителят започва също така подготовката на доставка на автомобили и камери, които ще извършват непрекъснат 24 – часов контрол на преминаващите тежкотоварни и лекотоварни автомобили.
„Отстраняват се, разбира се, и важни проблеми, но ще си ги запазя в тайна, защото може да има недобросъвестни шофьори“, каза Нанков.

В рамките на шест месеца ще се приключи обособяването на пътищата, които ще попаднат в обхвата на ТОЛ таксите и ще се създаде разумен ценови модел, за да не се отблъснат транзитно преминаващите, поясни регионалният министър. „Важно е да моделираме такова тарифиране, при което българските превозвачи да поемат по-малка част от товара, а тежестта да падне върху транзитно преминаващите, за да можем да си използваме географското положение. В момента около 50 млн. лв. са постъпленията от транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили“, информира Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е.

Важно е също, съобщи министърът, че за последна година ще лепим винетки по колите си. „От другата година вече ще има електронни винетки. Те няма да поскъпват. Това е аксиома за нас, а и като не ги печатаме ще стане по-евтино за държавата“, съобщи Нанков. Той разясни, че автоматично преброителните устройства ще следят кой автомобил каква винетка си е закупил. Самата проверка ще се извършва по номера на колата.

„Изцяло по магистрала на море в Гърция ще ходим през 2023 година, но тази година предсрочно ще се въведат в експлоатация още 30 км от АМ „Струма“. И ще останат два тежки участъка“, съобщи министърът.

Във връзка с АМ „Хемус“ Нанков разясни, че изключително бързо се действа по всички процедури. „До няколко дни се стартира строителство на отделни участъци, само времето да позволи. Извършва се проектиране на още 50 км“, каза министърът и поясни, че точно заради „Хемус“ е важна толкова много ТОЛ системата, тъй като магистралата ще се финансира само с държавни пари. Щелта е до 2024 година аутобанът да е готов.

Цялото интервю на министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е може да видите ТУК.

 



По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
7015 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.02.14 | 06:45

8
YI ZA GERB

2018.02.14 | 06:45

7
BOIKOOOO KURVOOOOO
naco

2018.01.31 | 11:26

5
Другарю Нанков,не ни интересува КОГА ще е готова,а КОЙ,КОЙ,КОЙ ще извършва КОНТРОЛА,КОНТРОЛА,КОНТРОЛА и КЪДЕ може да четем за НЕГО?!
аз

2018.01.31 | 11:26

6
Колкото до транзитно преминаващите - лесна работа: увеличават им таксата за преминаване с колкото трябва и - готово! Няма нужда от ТОЛ система, за да им се вземат повече пари! Ако това е целта, де!
аз

2018.01.30 | 23:31

2
Щом толкова е важна ТОЛ системата за строежа на Хемус - имам предложение: Фирмата, която ще печели от ТОЛ системата, да построи магистралата и да сложи пунктове по нея! Останалите магистрали са строени с държавни пари - да си останат на сегашната система! Колкото до транзитно

2018.01.30 | 23:31

4
От как е седесаро-мутризъм тая Хемус все се прави и ремонтира. Това му е далаверата на Тиквата, падат добри пари.
Румен

2018.01.30 | 23:31

3
Дали "Хемус" не може да кандидатсва в Гинес за най-продължително строената магистрала в света? Вероятно и за най-скъпата?

2018.01.29 | 18:44

1
Не. Най-дълго строената, най-скъпо струващата и най-лошата магистрала в света, достойна за Гинес е БАМ. Справка Гугъл.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини