Проф. Божидар Димитров: Отношенията между България и Македония се развиха прекрасно

  • 15 януари 2018 10:05

  • 3486
  • 5
Проф. Божидар Димитров: Отношенията между България и Македония се развиха прекрасно
© Булфото

Отношенията между България и Македония се развиха прекрасно. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г ще остане в историята не само с магистралите си, но и с новото началото в отношенията ни. С договора, който Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г застави македонците да подпишат започна постепенна ерозия на идиотщината в отношенията ни. Това заяви бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пред Novini.bg.

Думата „Македония“ идва от гръцката култура. Това е име на една антична гръцка държава. Филип и Александър Македонски са гърци и се борят и реализират една гръцка политическа идея. Те се борят за създаване на единна гръцка държава върху амалгамата от други гръцки градове-държави. Това, което се създава след тях се нарича елинистически държави, които се разпадат на 4-5 големи царства империята на Александър Македонски. Македонците да посягат на тази история е глупаво. Това в световната наука е познато като македонска империя. Тя се изучава в десетки научни институти от Ванкувър до Владивосток и няма да се намери учен, който да каже, че тези хора са славяни, че имат собствена народност, собствена държавност. Затова Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли е прав“, заяви историкът, по повод думите на гръцкия премиер, който призова за сдържаност в спора между двете държави.

Проф. Димитров съобщи, че македонците са на път да преименуват пистата си в Скопие, която носи името „Александър Велики“.

Няма решение, с което се признава македонската църква. Българската православна църква отказа и то правилно, защото това е признаване на македонизма. Как ще признаваме нещо, което не е съществувало? Кой ще го признае? И църквата не би могла. Това могат да направят само историците, а те казват, че не е имало Охридска архиепископия никога. Това, което е със седалище в Охрид е българска автокефална архиепископия. Предстоятелят й се нарича архиепископ Юстиниан, ако има.

Проф. Димитров коментира и признаването на българското малцинство в Албания, което беше голям удар за Скопие. „Българското малцинство в Албания без дори да е признато отдавна си работеше - имаше културно-просветни дружества, имаше организации „Голо бърдо“, „Иван Вазов“ и т.н. тук идваха студенти да учат, дори една от тях ми стана съветник като бях министър. Така, че следва смях за македонизма. Не може 120 000 българи в Албания и още българи от Осогово до Беласица и по средата да няма кьорав македонец. Те осъзнаха това и затова толкова плакаха“.

Относно управлението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и това дали са извършени някакви реформи, проф. Димитров заяви: „Кой знае какви реформи не бяха извършени. Може ли в една нормална, цивилизована държава циганката Анка със 100 лева регистрирала някаква фирма, да спира обществени строежи за 28 милиона лева? Може ли трима вечно пияни еколози да имат възможност 16 години да спират строителството на втори лифт в Банско и да ги лишават от милиони левове? Очевидно нещо не е наред с формата на управление. Затова неща, които не заслужават никакво внимание се превръщат в център на общественото недоволство. Истанбулската конвенция е толкова дребен проблем. Какви права искат още гейовете? Това не бива да се разглежда от правителството и да бъде проблем. Да го решава съответният министър“.

Според историкът най-важно по време на европредседателството е да не се изложим с нищо. „Нищо няма да решим, можем само да правим добра физиономия - нищо повече. Тези неща се решават в Европейската комисия, в Европейския парламент. Приемането на Западните Балкани в ЕС няма да го решим“, каза още проф. Димитров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3486 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Тожко

2018.01.30 | 09:58

5
Не съм привърженик на партийните велможи, но Божидар Димитров е един от малкото професионалисти в ордата. Шапка му свалям за всичко което е направил и за твърдата му смислена позиция спрямо югозападните ни части.

2018.01.30 | 09:57

4
ВЕЛИК СИ ПРОФЕСОРЕ! Троловете дални западни да ревъъъът!

2018.01.30 | 09:57

3
ДЪРТ БЕЗРОДЕН МИЛИЦИОНЕР ЛАКОМ

2018.01.30 | 09:57

2
смешник първобитен
гошо

2018.01.16 | 00:17

1
Само половината от депутатите са гласували за.Това е всичко друго,но не и "прекрасно развитие".

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини