Социолог: Президентът деликатно се опитва да оглави общ фронт срещу управляващите

  • 11 януари 2018 17:41

  • 3303
  • 8
Социолог: Президентът деликатно се опитва да оглави общ фронт срещу управляващите
© БТВ

По време на европредседателството много социални групи видяха трибуна, през която могат да представят протестите си. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ социологът Първан Симеонов.

В същото време обществото ни е склонно да даде кредит на доверие на институциите по време на председателството. Повечето българи смятат, че страната ни ще се справи. Председателството е в един доста труден период за Европейския съюз. Това няма да е безобидно председателство, едно от сложните ще бъде, защото западният свят е в криза, заяви Симеонов.

Създаването на свръхочаквания може да създаде проблем. Управляващите трябва да обяснят на обществото какво можем да спечелим от европредседателството, посочи политическият анализатор.

Той коментира и предстоящия вот на недоверие срещу правителството, за който днес стана ясно, че БСП ще внесат сами, без ДПС. ДПС винаги търси отенък спрямо позицията на БСП. От началото на втория мандат ДПС е полуопозиция - може би е политическа опозиция и икономически партньор на ГЕРБ. ДПС трудно ще застане директно срещу Борисов. Не ГЕРБ, а Патриотите са противник на ДПС в този кабинет. БСП всъщност печели от това, че ДПС няма да е рамо до рамо с тях, защото да си рамо до рамо с ДПС е лоша реклама, коментира Първан Симеонов.

По думите му ляво-дясното деление в българската политика става все по-маловажно. Делението е консервативно-либерално, по тази ос са големите конфликти напоследък между ГЕРБ и БСП. ГЕРБ трайно се превръща в консервативна сила, опитва се да изсмуче и патриотизма на Патриотите и трайно застава в една антилиберална позиция. ГЕРБ спечели изборите с това, че много градски хора осъзнаха, че Нинова е може би опасност за демокрацията. С действията си напоследък обаче ГЕРБ губи тези хора. Това, което спасява настоящето управление засега е това, че няма ясна алтернатива. Второто, което спасява този кабинет е, че икономиката е по-добре и това се вижда от хората. Традиционният песимизъм на българите понамалява през последните 2-3 години, заяви социологът.

Най-голямата опасност за управляващата формация е да има общи фронтове. Президентът деликатно се опитва да оглави този общ фронт. В момента той изглежда като обединяващо звено между двете опозиции – БСП и либералните партии, каза още Първан Симеонов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3303 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.01.12 | 20:01

8
е опитва се, ама не може, впрочем недоволството идва от съвсем друго място и не е срещу управляващите а срещу точно определени неща

2018.01.12 | 20:01

7
РАДЕВ ЛИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ ГЕРБ ИСКАТ ДА СЕКАТ ПИРИН И ДА УЗАКОНЯТ ТРЕТОПОЛОВИТЕ СБЪРКАНЯЦИ?
болен мозък

2018.01.12 | 10:33

1
Без да съм психиатър казвам, че имаш спешна нужда от психо лечение!
опорна точка

2018.01.12 | 20:01

6
Първанчо е наше момче позитанче, ама този път вярно говори? Нещо...ще му дърпа ушите кака Кури?!
Умник Гюро

2018.01.12 | 20:00

4
А пък ние деликатно ще му го начукаме на този болшевишки президент.

2018.01.12 | 20:00

5
Мълчи бе газ.

2018.01.12 | 20:00

3
Първанчо не се показвай - не ставаш за манипулатор. Това не ти пречи да ръсиш лъжи

2018.01.12 | 20:00

2
Президентът се компрометира лошо, като заема явно позицията на помощник на БСП в яростната им борба да съборят ГЕРБ и да се докопат до властта, без значение щетите които нанасят. Няма съмнение, че е силно зависим от БСП и не е обединител на нацията.

Добави коментар

Водещи новини