Гражданска инициатива предупреди за атаки на тролове по време на европредседателството ни

  • 02 януари 2018 17:03

  • 2078
  • 10
Гражданска инициатива предупреди за атаки на тролове по време на европредседателството ни
© pixabay.com (архив)

Гражданската инициатива "ЧИСТ ИНТЕРНЕТ" излезе със специално съобщение във фейсбук страницата си.

Хакери, станали популярни с изваждането на бял свят на популярни български тролове, предупредиха за възможен пик на тролските атаки по време на Европредседателството. Ето какво гласи и актуалният статус на анонимните специалисти:

"Честита Нова година от "ЧИСТ ИНТЕРНЕТ"!

Както знаете, скоро не сме излизали с разкрития, но принципната цел на инициативата е да пускаме само проверени сигнали и данни, поне що се отнася до социалните мрежи. През Новата година, освен върху тях, ще засилим фокуса си и срещу т.нар.фалшиви новини. Абсолютно безспорен факт е, че пикът в тролските атаки в социалните мрежи за 2016-а бе преди и по време на парламентарните избори. Темите и профилите бяха с конкретна политическа насоченост. Ние показахме това, въпреки че не искаме по никакъв начин да заемаме нечия страна.

Наблюдавайки обществено-политическите процеси в светлината на старта на българското европредседателство и поведението в големи групи, страници и профили, имаме обосновано предположение, че е възможно отново да наблюдаваме пик на троленето. Освен, че искаме публично да обърнем внимание на всички, искаме още веднъж да помолим за подкрепа. Ако забележите необичайна тролска активност - моля, сигнализирайте ни на познатите координати. Анонимността е гарантирана, а ние ще направим всичко възможно да проверим всеки сигнал".

Заявката за "обосновано предположение", че е възможно тролските атаки да зачестят, навежда на мисълта, че хората зад инициативата вече отчитат засилване на активността на фалшивите профили. Засега обаче от "ЧИСТ ИНТЕРНЕТ" не разкриват повече. До момента няма отговор и на въпросите, които са им изпратили от topnovini.bg. Гражданска инициатива за чист интернет и принципи в медиите стартира във фейсбуук през миналата година.

През март от Клуб Z, разказаха за тяхната класация на петимата най-активни тролове в България. "Основната пропаганда е насочена към Русия, БСП и ксенофобия. И се проследяват връзките на най-активния от тях, който фигурира под името Адриан Николов, който има над 80 хил. публикации. То означава, че въпросният "Адриан", който има засечени 29 профила, не спи, изчисляват от "Чист интернет".

След като и журналистите от "Капитал" отразиха данните на "ЧИСТ ИНТЕРНЕТ", Атанас Зафиров, Таско Ерменков и БСП като цяло отрекоха да имат някаква връзка с действията на Стефан Пройнов,посочен като мозъка на тролската операция. "Бърз преглед на профила на Атанас Зафиров в социалната мрежа обаче показва, че самият той е споделял публикации за себе си от един от сайтовете, контролирани от групата Пройнов - bulpress.info. И което е още по-интересно, повечето от публикациите му са със значителен брой споделяния - средно над 60. Две трети от тях са правени от Адриан Димитров през един и същ профил", отбеляза тогава изданието.

Преди години разследване на bTV показа, че общински съветници и младежи на БСП са изградили система за постване от различни профили в социалните мрежи. Неофициално се твърди, че всички партии използват в определени периоди тролове. До момента обаче не е разкривана атака от толкова голям мащаб като миналогодишната от която и да е от другите парламентарно представени сили.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2078 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2018.05.02 | 00:20

10
Иво вземай си редовно лекарствата бе човек !!!!!!

2018.05.02 | 00:20

8
Задължително ще се саботира седесарското Евро-председателство, то е срам и позор за Европа.
1234

2018.05.02 | 00:20

9
Абе аз що не те опъна в червения г.з, та да мирясаш, а?
ЗАЙО БАИО

2018.05.02 | 00:20

7
СЪТВОРЕТЕ НЕЩО РЕАЛИСТИЧНО. СМЕШНИЦИ
Ко речи?

2018.05.02 | 00:20

6
Викаш.. всеки който не желае да го управляват цветни мафиоти бива наричан трол?
Антитрол

2018.05.02 | 00:19

5
А за троловете на герб тишина .

2018.05.02 | 00:19

4
Румене комунистите са били винаги с народа малоумен тъпако

2018.05.02 | 00:19

3
Антитрол , знаеш ли че си прав !! Троловете на герб наброяват вече около 25 000 и търсят още 10 000 . Имат си ръководител знае се кой е ,колко и как ще им се плаща и т.н. Нещата им обаче няма да се получат,защото здравомислещите няма да го допуснат.

2018.01.03 | 10:23

2
То и сега ги има колкото искате .

2018.01.02 | 21:36

1
Не се косете....полиция ще има от Белгия +България

Добави коментар

Водещи новини