Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства (видео)

  • 21 декември 2017 09:36

  • 2906
  • 8
Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства (видео)
©

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да плаща за нови лекарства през 2018 г. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

В рамките на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа благодари на всички групи за постигнатия консенсус и призова политиците да бъдат по-смирени.

Готови ли сме да направим изводите за това, което се случи, попита Нигяр Джафер от ДПС. Дано Народното събрание, постигайки консенсус в кавички, да извлече поуки от това, което ни се случи на всички, подчерта тя. По думите й консенсусът трябва да се постига при обсъждането и взимането на важни решенията, а не при "замазването" на грешки. Джафер призова за повече разум и консенсус преди важните решения.

Днес поправяме една грешка и думите за този ден са - справедливост, ред и урок, заяви лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. По думите й денят е хубав, защото се възстановява справедливостта всеки българин да има достъп до здравеопазване. Възстановява се според нея и парламентаризмът, защото въпросът е бил решен в Народното събрание, а не с еднолично решение на премиера за комисии. Това е и урок за всички, но най-вече за 126 души в тази зала, че не бива да се гласува механично, че трябва да се работи с аргументи и да се чуват хората, каза още Нинова.

В реплика Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа отново призова в изказванията да няма политически заряд, който може да предизвика противопоставяне. По думите му опозицията отново се стреми да върне дебата в полето на противопоставянето. Единственото, към което сме се стремили, е да постигнем консенсус и нито една политическа сили да не се заиграва със страховете на хората, каза още той.

Не сте си научили урока, колеги, отговори Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Отново говорите за употреба на страховете на хората, за конфликт на интереси, посочи тя. Това говори, че ако няма натиск от обществото, ако няма натиск от опозицията, пак ще вземете такова решение, допълни тя.

Георги Михайлов от БСП призова всички депутати да преосмислят визията си за българското здравеопазване и посочи, че от БСП остават с протегната ръка за професионална, сериозна дискусия по темата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2906 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.12.21 | 17:01

8
Седесарската курвенска мутро-власт даде на заден ход, чувства ще идва краят и той ще е жесток.

2017.12.21 | 17:01

7
Нинова най-после свърши нещо полезно, не даде на престъпниците от СДС да врътнат нова грозна далавера.

2017.12.21 | 17:01

6
За лекарствата се преборихме със синята мафия, сега трябва и за парното, водата и тока.
ААА

2017.12.21 | 17:01

5
ЕЙ ЗНАЧИ МОЖЕЛО ......ИНАЧЕ БОНУСИТЕ ЗА КОЛЕДА СИ ГИ ГЛАСУВАХА

2017.12.21 | 17:01

4
ОЩЕ ЕДИН РИТНИК В ЗУРЛАТА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ

2017.12.21 | 17:01

3
Нинова нищо не е свършила .Тя да отговаря за приватизацията на техноимпекс, за участието си в разграбване на държавното имущество на безценица с КОСТОВ и другите престъпници на прехода

2017.12.21 | 17:01

2
Как няма да гласуват като е наредил краля " Слънце ". Превърнаха тая държава в ЕООД .

2017.12.21 | 17:01

1
Кога ще върнете парите на НЗОК които открадна оня мръсник Дянков ???????????/

Добави коментар

Водещи новини