Цачева: Ще работим за постигане на общ подход в прилагането на регламента по брачните дела и родител

  • 25 ноември 2017 14:56

  • 1626
  • 1
Цачева: Ще работим за постигане на общ подход в прилагането на регламента по брачните дела и родител
© Министерство на правосъдието, пресцентър

Активно ще работим за постигането на общ подход в прилагането на Регламент „Брюксел IIa“ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, която откри днес в Плевен първата конференция на Министерството на парвосъдието в контекста на предстоящото председателство.

Наред със създаването на Службата на Европейския прокурор и развитието на електронното правосъдие, Регламент Брюксел II а е сред трите основни приоритета, по които Министерството на правосъдието ще работи особено интензивно от 1 януари 2018 г.

„Регламентът относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца е свързан с нещо толкова динамично и естествено за Европейския съюз. Свързан е с принципа за свободното движение на граждани.

Днес смесените бракове и фактическото съжителство между граждани на различни държави не е изключение, обратното – това е нещо съвсем естествено. От тези бракове се раждат деца, а когато родителите по една или друга причина се разделят, проблемът за последиците от родителските отношения спрямо децата са изключително сложни. В най-тежките слуаи се стига до отвличане на дете от един от родителите“, каза още министър Цачева.

Тя акцентира, че целта на изработване на общ подход по Регламента е да се премахнат оставащите пречки пред бързото изпълнение на съдебните решения в съответствие с принципа на взаимно доверие между съдебните системи и признаване.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1626 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.25 | 19:16

1
Хубава работа, ама българска! Що ли всеки се занимава с всичко друго само не с това което му е работа!

Добави коментар

Водещи новини