ДАНС иска да мине в пълна нелегалност

  • 10 ноември 2017 06:16

  • 10877
  • 2
ДАНС иска да мине в пълна нелегалност
©

ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си издейства правото да назначава без конкурс, както и възможността да крие информация за сегашните си и бившите си сътрудници и за агенти на прикритие дори от правосъдието. Това ще стане, ако парламентът одобри поправките в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", пуснати за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Агентите на прикритие са служители от ДАНС, които например работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се използват за оперативни цели и информация. Те се различават от агентите под прикритие, които се внедряват, за да събират информация по закона за специалните разузнавателни средства, която после се ползва като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни свидетели.

В мотивите към законопроекта няма конкретни мотиви защо се налага агенцията да може да отказва информация за агентите и сътрудниците си, освен клишето "да се гарантира защитата на интересите, способите и средствата за придобиване на информация" и оправданието, че така изисквала европейска директива. По този начин ДАНС ще отказва информация за агенти на прикритие, включително и ако тя се изисква от парламента, прокуратурата или дори от съда. Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП.

Преди десетина години се оказа, че много престъпници са се сдобили с карти на сътрудници на службите и така по-лесно си вадеха разрешително за оръжие и се измъкваха от полицейски проверки. С промените се предвижда изключение от конкурсното начало за постъпване в агенцията по отношение на хора, които са държавни служители - не само такива, които работят в МВР, МО, службите за сигурност, но и в Агенцията по храните или някое министерство например. Единственото условие е те да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в ДАНС, както и да има писмено съгласие на председателя на агенцията и ръководителя на съответното друго ведомство, откъдето идва лицето. Тази е аргументирана като "оптимизиране на кадровия подбор".

На практика председателят на ДАНС ще има изключителното право да подбира хората. Според проекта актовете на председателя на агенцията за подбора на кандидати служители, за приемане на служители, както и за промяна или прекратяване прикриващите отношения със служители, които при изпълнение на служебните задължения заемат или са заемали длъжности в държавната администрация, не подлежат на обжалване. При създаването на ДАНС преди близо 10 г. имаше възможност за привличане на хора от МВР и без конкурс. Тази възможност обаче бе ограничена бързо, след като стотици кадри на вътрешното министерство поискаха да отидат в агенцията, защото заплатите там бяха тройно по-високи.

При правителството "Орешарски" бе приета поправка в закона, с която в ДАНС се вля ГДБОП. Дори и тогава имаше тежки изпити и конкурси за полицаите, които се местят в агенцията. Описаните промени са под лозунга, че се внедрява директива на ЕС за използването на резервационни данни на пътниците с цел предотвратяване на тероризъм. В България тази информация се обработва от ДАНС.

Съкращават се сроковете за предоставянето на данните за: датите на резервация, на издаване на билета, на пътуването, имената на пътника, датата на раждане, адреса и координатите му за връзка, информацията относно плащането, данните за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническата агенция, данните от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др. Промените в закона предвиждат вече да се обработват и данните за екипажите. Практиката сочела, че в извършването на терористични престъпления в редица случаи участвали и членове на екипажа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.24 | 21:10

2
май директивата е северно корейска ?
zzz

2017.11.13 | 18:31

1
Нова мафиотска схема( Алексей Петров)

Добави коментар

Водещи новини