Правителството прие два стратегически документа, касаещи управлението на "Сребърния фонд"

  • 30 октомври 2017 15:07

  • 1096
  • 0
Правителството прие два стратегически документа, касаещи управлението на "Сребърния фонд"
© Novini.bg

Правителството прие Дългосрочна инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. "Сребърен фонд") и Средносрочна стратегия за инвестиране на средствата от него за периода 2018-2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход активите да се управляват при спазване принципите на надеждност, ликвидност и прозрачност.

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея. Дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата за периода 2018-2020 г. на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще бъдат актуализирани ежегодно в съответствие с тенденциите на финансовите пазари и при оценка на риска, и съответно ще бъдат внасяни за разглеждане и приемане от Министерския съвет. Този подход позволява своевременното и адекватно предефиниране на инвестиционната политика и средносрочната стратегия при настъпили промени в пазарната среда.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини