В силовите ведомства до 90% от разходите отиват за заплати

  • 25 октомври 2017 06:45

  • 4427
  • 1
В силовите ведомства до 90% от разходите отиват за заплати
© Novini.bg (архив)

Силовите ведомства продължават да гълтат най-много средства за заплати от държавната хазна. От всички 4.476 млрд. лв. разходи за персонал, разчетени в проектобюджета за догодина за всички ведомства, основната част ще отидат за заплати на униформени и чиновници в МВР, Министерството на отбраната и службите за сигурност.

Абсолютен рекордьор е МВР, където разходите по перо "Персонал" достигат 89.6% от общия бюджет на ведомството. За заплати там догодина ще отидат 1.161 млрд. от общо 1.296 млрд. лв. Все още не е известно как точно ще бъдат разпределени допълнителните 55 млн. лв. за увеличение на заплатите, след като правителството обяви, че пари няма да се дават на калпак, а само за униформените "на терен", пише "Сега".

Министерството на отбраната държи второ място по разходи за персонал. Увеличението им догодина е със 100 млн. лв., или 13%, които също не е ясно как точно ще бъдат разпределени. Така за заплати в Министерството на отбраната догодина ще има над 911 млн. лв. - 76% от общия бюджет на ведомството от 1.193 млн. лв.

Министерството на правосъдието също е сред държавните структури, които може да се похвалят със сериозен ръст на възнагражденията догодина. Разходите за персонал ще скочат с 12.5% до 157.7 млн. лв. Основна част от този ръст вероятно ще отиде за вдигане на заплатите на надзирателите в затворите.

В повечето от останалите министерства, с изключение на образованието, увеличението на разходите за персонал идва най-вече от скока на минималната заплата от 460 на 510 лв. от началото на 2018 г. С това се обясняват и по-високите проценти на увеличение на издръжката на персонала в министерствата на културата, труда и социалната политика, младежта и спорта, където броят на наетите със заплати, близки до минималната, е по-голям. Не е такъв случаят с финансовото министерство, където разходите за персонал се увеличават с 20 млн. лв. до 281.3 млн. лв., вероятно това заради предвиденото увеличение с около 200 души на данъчните служители. Във ведомството на Владислав Горанов за персонал са предвидени цели 59% от общо 476 млн. лв.

Оказва се обаче, че не само някои министерства ще разполагат с щедър бюджет за заплати. Десетки комисии, агенции и други държавни структури ще се радват догодина и на по-голям бюджет, и на повече пари за чиновниците. В много случаи разходите за заплати изяждат над 50% от общата им сума за 2018 г. Все пак не е ясно какво точно се крие зад числата - дали става въпрос за наемане на нови служители, за ръст на заплатите, обезщетения и др.

Най-облагодетелствана е Комисията за финансов надзор (КФН). Тя ще получи почти двойно увеличение на парите от държавната хазна - 20 млн. вместо тазгодишните 11.253 млн. От тях разходите за персонал ще бъдат увеличени от сегашните 7.350 млн. лв. на близо 12 млн. Не е ясно на какво се дължи този рязък скок на средствата за издръжка на комисията. Още повече че той идва на фона на вече внесения в Народното събрание проект за промени в закона за КФН, с които съществено се завишават таксите, които регулаторът събира от институциите, които надзирава. И КФН, и правителството обясниха по-солените такси с европейските изисквания комисията да "обяви независимост" от държавата при своите решения.

В Комисията за защита на конкуренцията около 80% от разходите ще отиват за чиновниците. От предвиден бюджет от над 4.5 млн. лв. планираните харчове за персонал са над 3.6 млн. лв. За сравнение - тази година бюджетът й е 3.7 млн. лв., а разходите за експерти са изяждали "само" около 3.1 млн. лв. от него.

Минимално увеличение на парите за персонал се предвижда и в бюджетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Комисията за регулиране на съобщенията, Сметната палата, Комисията за защита от дискриминация и др. Но и при тях харчовете за персонал ще изяждат основна част от общите им пари. При бюджет от 5.8 млн. лв. КЕВР ще даде 4.5 млн. лв. по перото "персонал".

Сметната палата ще разполага със 17.2 млн. лв., но 14.3 млн. от тях също ще заминат за чиновниците. Омбудсманът ще получи почти същите финанси, както и т.г. - за институцията е предвидено и увеличение на бюджета, и на разходите за персонал, но от около 1%. Така средствата на обществения защитник ще се запазят на около 2.9 млн. лв., а разходите за персонала ще останат приблизително 1.8 млн. лв., което надвишава с 50% предвидения за 2018 г. бюджет.

Комисията за конфискация (КОНПИ), която се очаква да се влее в новия антикорупционен орган, за догодина ще получи 6.23 млн. лв., 4.406 млн. лв. от които са за персонал.Тазгодишният бюджет на КОНПИ е 6.16 млн. лв., от които 4.37 млн. лв. за персонал. Друго звено, което ще премине към новия орган - комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) запазва бюджета си непроменен - 1.3 млн. лв. Но се увеличават разходите за персонал - от 1.02 млн. лв. на 1.058 млн. лв. Бюджетът на БОРКОР липсва в проекта.

ДАНС получава почти милион увеличение - от 107.69 млн. лв. на 108.16 млн. лв., като скокът на парите за персонал е от 93.68 млн. лв. на 94.14 млн. лв. Това означава, че цялото увеличение отива за заплати. Същата е ситуацията и с Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Тя получава 80 хил. лв. повече за догодина - бюджетът й от 48.37 млн. лв. става 48.45 млн. лв. Сметките показват, че цялото увеличение на бюджета ще отиде за разходи за персонала - те скачат от 40.05 млн. лв. на 40.13 млн. лв. Цялото увеличение на бюджета и на Комисията за защита на личните данни - 80 хил. лв., отново отива за заплати. Парите й от 2.45 млн. лв. стават 2.53 млн. лв.

Бюджетът на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за тази година е почти 9 млн. лв., а за следващата - 9.35 млн. лв., ръстът на разходите за персонал е от 6.42 млн. лв. на 6.48 млн. лв.

Над 10 млн. повече догодина ще получи Държавната агенция "Разузнаване" - от 23.3 млн. лв. на 34.32 млн. лв. В нейния публичен бюджет няма графа "персонал". При Националното бюро за контрол на СРС-тата бюджетът става 1.38 млн. лв. при досегашен 1.33 млн. лв. Парите за заплати от 800 хил. лв. стават 840 хил. лв. И НСО ще получи увеличение на парите за заплати. Бюджетът му за догодина се увеличава от 37.26 млн. лв. на 37.44 млн. лв. Увеличението на парите за персонала е от 32 млн. лв. на 32.20 млн. лв.

Макар да няма разбивка, издръжката на ВСС се вдига драстично от 21 млн. лв. на 32.48 млн. лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Данъкоплатец

2017.10.31 | 21:08

1
Това е безобразие и не трябва да се допуска! Просто ,няма такава държава !!!!

Добави коментар

Водещи новини