Жельо Бойчев обясни идеите на БСП за Бюджет 2018

  • 24 октомври 2017 08:25

  • 1620
  • 7
Жельо Бойчев обясни идеите на БСП за Бюджет 2018
©

В студиото на сутрешния блок по БНТ депутатът от БСП Жельо Бойчев коментира предложението на левицата за Бюджет 2018.

Припомняме ви, че в алтернативния бюджет, изготвен от социалистите, се поставят четири основни цели - борбата с бедността, достъпът до качествено образование и здравеопазване и преодоляването на неравенството между районите в страната.

В „Денят започва“ Бойчев подчерта, че предложението на БСП за прогресивно данъчно облагане цели да се премести данъчния товар от най-нискодоходните групи, които плащат най-много, включително чрез косвения данък.

Социалистът заяви, че в предложението на БСП за бюджет заложеният брутен вътрешен продукт е по-висок от този, който залага Министерството на финансите, но въпреки това е занижен, за да бъдат поставените цели постижими. „Поставили сме си реалистична и постижима цел. Занижаването на БВП сваля всички показатели“, каза той.

Левият депутат подчерта, че има необходимост от прогресивно данъчно облагане, защото по всички показатели България е страна от Африкански тип с над 40% от населението в риск от социално изключване. „България е държава с изключителни неравенства. Съотношението между 20-е процента най-бедни и 20-е процента най-богати е много голямо, най-високо в нашата държава от всички европейски страни. Разпределението е несправедливо - най-бедните имат най-голям принос към бюджета. Косвените данъци са около 70%, а пак най-нискодоходните групи плащат най-много. Ако не направим промяна, това ще постави в риск за гражданското общество, демокрацията и икономическото развитие. Искаме да минем към икономически растеж, който голяма част от обществото да ползват. Няма държава в ЕС без необлагаем минимум“, коментира Жельо Бойчев.

Той заяви още, че трябва да се повиши и ефективността на здравната система, което не е задължително свързано с делегирането на повече средства, тъй като те постоянно растат, но обществената неудвлетвореност от здравната система остава незадоволителна. Според него първата крачка е да се спре закриването на болници и да се премахне режима на болници като търговски дружества, за да се регистрират по Закона за болничните заведения.

По въпроса с образованието, Жельо Бойчев заяви, че е важно ученикът да стане център на образователната система, както и да се намали броят на децата, които отпадат от училище или въобще не прекрачват училищния праг.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1620 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.10.27 | 09:16

7
Кои сте вие че правите бюджет.Че вие ли раздавате порциите ,та ще правите бюджет .На кого правите бюджет ,спари ли разполагате или с власт.Правете си бюджет след като дойдете на власт.Това са правилата на държавното управление .Нямат пари ,а правят бюджет .

2017.10.25 | 18:58

2
Я им иби мамата, Жельо, СДСвиня акъл не прихваща.

2017.10.27 | 09:11

6
Защо БСП като са толкова умни и способни фалираха държавата при всяко тяхно идване на власт?
Каро

2017.10.27 | 09:11

5
Със кредитът на доверие към българската бизнес паплач трябва да се приключи веднъж за винаги. Отвръзвай лева от еврото и да ги видим от какво тесто са замесени тез селяци.

2017.10.27 | 09:11

4
Драги ми Каро след като си толкова добър финансист защо не се изявиш. Сигурно и ти си роден на жълтите павета с вродено глупаво самочувствие.

2017.10.27 | 09:11

3
Аман от глупаци

2017.10.25 | 18:58

1
Няма как да не подкрепям тези идеи.

Добави коментар

Водещи новини