НС отхвърли на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

  • 20 октомври 2017 10:52

  • 1381
  • 0
НС отхвърли на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители
© Novini.bg

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, внесени от депутати от ГЕРБ. При гласуването 74 народни представители бяха "за", 70 - "против" и 19 се въздържаха.

С измененията се предлагаше производствата по компенсаторните мерки на площ, свързани със залесяване, агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000, необлагодетелствани райони и хуманно отношение към животните да се извършват чрез Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/. Предвиждаше се производствата по инвестиционните мерки и подмерки вече да се провеждат по реда и при условията на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове /ЗУСЕСИФ/. Въвеждаше се и допълнителен предварителен подбор на проектните предложения по европейски програми, когато размерът на заявената финансова помощ на всички подадени проектни предложения надхвърля бюджета за съответния период на прием. Подобен предварителен етап не е уреден в ЗУСЕСИФ, се посочва в доклада на ресорната парламентарна комисия.

Светла Бъчварова /"БСП за България"/ посочи, че на практика с измененията се изземват функции от Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на земеделието ще преценява кои проекти да получат финансиране и кои не. Досега МЗ никога не се е намесвала в оперативната работа на Фонд "Земеделие", отбеляза тя. Бъчварова предупреди, че тези промени ще забавят сериозно изпълнението на европейската програма, защото изискват нотификация от ЕК. От левицата се обявиха и против предварителния ранкинг на проектите.
Запрян Янков /ГЕРБ/обясни, че законопроектът ще бъде преработен между първо и второ четене. Такова е и становището по измененията от вицепремиера Томислав Дончев с конкретни предложения за прецизиране на част от текстовете. С гласуването си обаче парламентът отхвърли измененията още на първо четене.

Веднага след това депутатите приеха Доклада за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2016 г. Докладът е представен от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. В доклада на Комисията по икономическа политика и туризъм се посочва, че докладът на Междуведомствения съвет е бил представен от секретаря на съвета Аню Ангелов.

През 2016 г. Междуведомственият съвет е издал 78 лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, три лиценза за транспортиране на такива продукти между две трети страни, 39 удостоверения за регистрация на брокерска дейност между две трети страни, 63 удостоверения за регистрация и трансфер. На 20 фирми не са им били издадени удостоверения.

Междуведомственият съвет отбелязва нарастване на броя на заявителите за издаване на документи по експортния контрол, както и броя на притежаваните от тях документи. Оценява се като положителен факт увеличаването на броя на заявленията за промяна на обстоятелствата, при които са издадени лицензите. Необходимо е периодично извършване на проверки за съответствие между заявените данни при издаване на лицензи и/или удостоверения за регистрация и вписаните обстоятелства в Търговския регистър и Агенцията по вписванията, се посочва още в доклада.

Последвайте канала на

БТА
1381 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини