Подготвя се промяна в Закона за защита на личните данни

  • 10 октомври 2017 14:23

  • 2146
  • 0
Подготвя се промяна в Закона за защита на личните данни
© Gettyimages

Подготвя се промяна в Закона за защита на личните данни, за да се хармонизира с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни. Регламентът ще има пряко действие и ще влезе в сила от 25 май 2018 година. Това каза Венцислав Караджов, председател на комисията за личните данни по време на форума "Общият регламент за защита на личните данни в ЕС: "Изисквания и предизвикателства за бизнеса", организирана от Американската търговска камара в България, предаде БТА.

Работим заедно с МВР и целта е до края на годината да бъде разгледана такава промяна в Закона, така че бизнесът да се подготви за новите правила, каза Караджов.

Бизнесът трябва да бъде спокоен, защото съществена разлика в правилата за защита на личните данни няма да има. Ще се търси по-висока експертиза на хората, които пазят личните данни. Промяната е, че бизнесът трябва да дава информация на хората с каква цел се ползват личните данни, за колко време ще му трябват, както и да не събира данни, които не са му нужни.

"Липсата на съгласие за даване на лични данни няма да е основание за отказ на услуга от страна на фирмите, посочи Караджов. Мобилните оператори работят например с колекторски фирми, които получават от тях личните данни. В бъдеще те ще искат изричното ни съгласие да дават личните ни данни на колекторски фирми и ако ние не се съгласим, това няма да е основание за сключване на договор", каза Караджов.

Ще има обучение на хората, които ще работят за защита на личните ни данни, а те са около 40 - 50 хиляди души, каза председателят на комисията. Най-вероятно това ще стане през онлайн платформа с едновременен достъп до нея на 10 хиляди души. Обучителните материали и тестове са в напреднала подготовка. Вероятно това ще стане с пари от бюджета за следващата година, но са нужни обществени поръчки за избор на изпълнител на платформата, каза Караджов.

"След обучението експертите държат изпит за получаване на квалификация. Самият изпит ще бъде филмиран, за да се избегнат спекулации за корупция. За подобни кадри специално образование няма да се изисква, но ще има входящ тест, каза Караджов. За залите, с необходимото видео наблюдение, където ще се правят изпитите ще са нужни 1,5 млн. лева. Отделно около 350 хиляди лева ще струва онлайн платформата", допълни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини