Анализатор: Има проблем между политици и журналисти

  • 09 октомври 2017 10:06

  • 1973
  • 2
Анализатор: Има проблем между политици и журналисти
©

Възможно ли е едно извинение да тушира напрежението, което се създаде около медийния скандал с Антон Тодоров? По този казус разсъждаваха политическият психолог проф. Антоанета Христова, политологът Любомир Христов и социологът Кольо Колев в ефира на БТВ.

Според Колев няма никаква заплаха от страна на Симеонов и той е „малко невинно набит“, затова има пълното право да поиска извинение, тъй като е бил набеден. Докато при Тодоров „нещата са кристално ясни и не виждам какво извинение може по какъвто и да е начин да тушира това, което той направи в ефир. Безобразно поведение. Сега ГЕРБ се мъчат по някакъв начин да отбият топката, защото нещата са нетърпими, това е абсолютно неприемливо. Не говоря за неевропейско, то дори е нецивилизовано“, каза социологът.

Христова посочи, че в момента има проблем между политици и журналисти. „За съжаление обаче и към двете гилдии има висока степен на недоверие. Тогава, когато имаш висока степен на недоверие и девалвация на позицията на едните и на другите, е много трудно какъвто и да е морален акт да изчисти проблема просто ей така. За мен беше добре, че проблем излезе, че започна да се говори за него. Говоренето може да ни насочи към разрешаването му. Това е професионален проблем в гилдия на журналистите и професионален проблем, свързан с това как се държат политиците по принцип в студията“.

„Трябва да се постигне комуникацията, която отсъства" подчерта Христов. "Това не се получава – седят на една маса, сякаш не се чуват, когато си говорят, говорят си един през друг, сякаш по условие има някакви мантри, които трябва да се кажат“. Според него Симеонов не е толкова невинен. „Неговата вина се състои в следното – той е публична личност и в момента, в който влезеш в политиката, забравяш, че имаш личен живот. И всеки започва да ти влиза под чаршафите. Не ти харесва, но това е част от сделката да участваш в политиката. Влизат ти грубо, непремерено, някой път си без вина виновен. Публичните ти права, гражданските ти права остават настрана, тъй като си приел да служиш на всички хора и всички имат нездрав интерес към теб“, каза политологът.

Проф. Христова посочи, че политиците „много добре знаят, че това да заплашват е пипане в огнището“.

"Правителствената пресслужба не е начинът да заплашваш", изтъкна Любомир Христов. „Това да се мине през Министерския съвет беше грешен акт, защото това са лични взаимоотношения, в крайна сметка“, съгласи се проф. Христова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1973 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.09 | 19:45

1
язък ви за титлите и званията , по големи тъпанарщини скоро не бях слушал и чел , в общи линии защита на идиотизма на територията

2017.10.09 | 19:46

2
язък ти за педалството и гъзолизачеството ,по голяма тъпанарщина скоро не бях чел и чул , и каква е защитата на идиотизма на територията ? я по добре си защитавай дупето ,че го нападнаха черни кьосове ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини