Бивш помощник-военно аташе: През 2004 г. Елена Йончева живя цяла седмица в Кувейт на държавни разнос

  • 05 октомври 2017 09:30

  • 43585
  • 50
Бивш помощник-военно аташе: През 2004 г. Елена Йончева живя цяла седмица в Кувейт на държавни разнос
© Novini.bg

Бившият помощник-военно аташе Недялко Ангелов даде интервю за Factor.bg, в което разкри подробности за срещата си с журналистката и настоящ депутат от БСП Елена Йончева.

Публикуваме интервюто без редакторска намеса.

- Г-н Ангелов, потърсихте ни, за да разкажете за вашата среща с журналистката Елена Йончева?

- Имам една лична среща с нея през живота си. Фактите могат да се възпроизведат ден по ден и час по час. Това се случи през 2004 година. Бях помощник военен аташе в Кувейт. Моята задача беше да осигуряваме ротацията на батальоните от нашия контингент в многонационалните сили. Работата ни винаги е била с напрежение и отговорности, с жертви и ранени. В тази напрегната ситуация стана ясно, че журналистката Елена Йончева ще идва в Кувейт и трябва да я посрещнем. Получих информацията от Ангел Манчев, който тогава бе посланик на България в Кувейт. Чакахме Йончева около една седмица. Трябваше да кацне от София, а накрая се оказа, че идва от Багдад. Какво е правила там - нямамаме представа, нито колко време е стояла. Информация за движението й получавахме от едно момче, което я придружаваше.

- Имала е придружител, вероятно частно лице или човек от екипа й?

-  Не, персонално я придружаваше специално командирован държавен служител от едно министерство. Представяха го като журналист от столична медия, но проформа, инак реално бе държавен служител, на държавна заплата, но специално натоварен с мисия да я придружава и да и помага по време на тази командировка. По какви причини в министерството са взели такова решение, нямам представа, но това беше риск за този човек.  Момчето беше изпаднало в голямо притеснение, защото Йончева има характер, вре се по опасни места. Тогава  в този район беше рисковано – имаше въоръжени групи, нападения, престрелки.

- Кога пристигна все пак Йончева?

-  В очакване и неяснота минаха десетина дни. Изведнъж получихме отново информация: „Утре Елена каца на летището“. Тръгваме за уречения час към летището на Али Ал Салем – това е всъщност военна база. Стоим и чакаме, а Елена я няма. Около 30 км е разстоянието от посолството до летището. Почваме да мислим какво се е случило, въртим телефони, събираме информация. Три дни така ни разкарваха да я посрещаме - стоим и чакаме на летището, а Елена все не идва и не идва. На четвъртия ден пристигна. Заведохме я в посолството. Нагласите бяха, че на другия ден ще си тръгва. И пак започна едно протакане – днеска си тръгва, утре заминава, та така изкара цяла седмица. Това ни постави в напрежение и неизвестност. Някой пак трябва да я откара до летището, а до там няма автобуси или друг градски транспорт. Трябва да стане с автомобил на посолството. Йончева изкара цялото време на престоя си в резиденцията на посланика, там живя. Става дума за една отделна голяма къща, която се ползваше от семейството на нашия първи дипломат. Контактуваше само с жената на посланика, придвижваше се из града с нейния служебен автомобил. На края на седмицата обявиха, че си тръгва. Отново аз я придружавах до летището. Знаех, че София е отправната й точка, но тя взе самолет за Катар или за Обединените арабски емирства. После още седмица я следихме, а посланикът получаваше информация от нея.

В Кувейт Елена Йончева бе посрещната с огромен авторитет и внимание от нашата мисия. Цялото посолство бе ангажирано няколко седмици с пристигането и престоя й. Това не се е случвало с други лица, дори и с държавни служители, независимо от ранга им. Не вярвам специалното отношение към нея да е било единствено заради факта, че е известна журналистка. Определено поведението й бе доста своенравно и надменно на фона на финансовите възможности на държавата и посолството. Не зная дали такива са били всички нейни командировки, но тя определено демонстрираше стил на поведение, който изглежда прилага навсякъде. А посолството в този момент беше натоварено с много ангажименти и отговорности.

- Посрещането на такива гости влиза ли в задълженията ви като помощник-военно аташе?

- Абсурд, това съвсем не ми е работата, но екипът в посолството беше малък, а в Кувейт, ако няма кой да те посрещне и придружава, е много трудно и опасно. Всяко едно отиване до летището реално е загуба на време, разстройва и обърква служебните ни ангажименти, променя начина ни на работа, създава ни напрежение, дори и риск, защото времената бяха много размирни. В крайна сметка да не говоря за унижението - военни лица и държавни служители, да стоим и да чакаме някаква „специална“ персона, с неясен статут. 

- Такава ли е практиката на посрещане и на други гости от България?

-  В никакъв случай, Йончева беше изключение. Посрещали сме от министерството на външните работи Марио Ал Джабури, зам. министър, Радослав Бозаджиев, зам. министър на икономиката и др., идващи за преговори с Арабския фонд за развитие. Става дума за държавни чиновници, но със строго разписана командировка – три дни, всичко е ясно и точно. Идвал е началникът на генералния щаб – изключителна дисциплина, никакви своеволия, графикът му е ясно разписан. А тази жена се държеше сякаш всички ние зависим от нея, демонстрираше пълна свобода на поведение.

- Йончева е спала в резиденцията на посланика, а какво би й струвало, ако трябваше да е на хотел?

- Хотелът на вечер тогава излизаше от 150 до 300 кувейтски динара, говорим за що-годе нормално място за пренощуване. Това значи около 200 – 300 долара на вечер. Но тогава проблемът беше, че трудно се намираше читав хотел. Заемаха ги американците, наемаха цял хотел, за да почива и разпуска контингентът им.

- Посещението на една такава персона сериозни разходи ли са за посолството?

- Поне от хотел е спестила 2000 долара минимум. В тази страна, ако няма кой да те посрещне и придружава, е страшно.  А ние няколко дни висяхме на летището, за да я чакаме. Това са средства за бензин, загуба на време, осигуряване на автомобил, телефони, комуникации. Всичко това там струва пари и то много пари, а тези харчове за нея бяха платени от държавата. Да не забравяме и специално командирования придружител - държавата харчи пари за него, за да осигурява комфортно пътуване на Йончева. А в същото време за нуждите на службата сме икономисвали пари, съобразявали сме с всеки разход, но за нея имаше ресурс. След такива безцелни пътувания до летището, колата навърта километри, харчим гориво, а после излизаме в преразход, защото имаме определени лимити. Тогава финансистите от София започват да ни кастрят, а ние се чудим как да оправдаем такива непредвидени разходи. Но за нейното посещение никой не ни притисна.  Пак повтарям – по време на мисията ми в Кувейт са пристигали и други гости с цивилен статут, но никой не се е ползвал с такива привилегии за сметка на държавата. Впечатлен бях от факта, че на всеки държавен служител часът на пристигане и заминаване, както и парите за престоя са му определени, а тази жена се движеше безконтролно -  произволно сменяше самолети и отправни точки. Промяната на самолетен билет трупа страшни сметки, но нея това явно не я притесняваше. Демонстрираше някакъв комфорт, но бе изцяло за сметка на държавата. Какво е харчила за лични нужди -  нямам представа.  Мога само да предполагам как е финансирала пътуванията си, но в никакъв случай бюджетът й не е бил скромен.

- А при какви случаи финансово ви притискаха от София?

- Например когато отвлякоха и обезглавиха българските шофьори Кепов и Лазов, тогава направихме огромен преразход на гориво, за телефони и т.н. Натрупахме преразход над 2200 лв., щяхме да ги плащаме с колегата от личния си джоб, но за Йончева такъв проблем нямаше. 

- Каква според вас беше причината Йончева да се чувства специален човек?

- Знаехме, че е в близки отношения със Сергей Станишев. Посланикът беше близък на президента Първанов. Станишев вече се беше позиционирал на пистата за властта. Вероятно това я правеше специална. Казвам това, което съм видял и на което съм бил свидетел.

- Дали все пак Йончева не е възстановила тези разходи, поне в някаква степен?

- Съмнявам се, тези хора не правят така. В посолството поне нищо не е плащано. Усещането е, че държавата им е длъжна. А и реално няма механизъм, по който да стане това разплащане и прихващане от частно лице.

- Тази любопитна среща с Елена Йончева, разказана след 13 години сигурно ще се изтълкува като политическа атака срещу нея, в качеството й вече на депутат от БСП?

- Може и така да се изтълкува, но става дума за факти, които съм видял с очите си. Не се интересувам от политическите й пристрастия и борби, но от доста време се дразня от факта, че като политик тя говори за морал, за принципи, наставлява и издава присъди, прави уж бомбастични разкрития. Представя се за нравствен стожер в обществото, а реално всичко е много фалшиво. Твърди, че никога не е използвала държавата, а това е обикновено лицемерие.  Като журналист тя не е спазвала тези морални норми, аз свидетелствам за това. Преди години съм гледал репортажите й, харесвах работата й, възхищавах се на смелостта й, но в Кувейт видях реално, какво стои зад нейния „професионализъм“. Наскоро слушах разказа и на неин колега, с който е правила филмите си за БНТ. Човекът ясно казва – всичко е ставало с държавни пари, но идващи през частни фирми. Не знам, а и не вярвам други български журналисти в чужбина да се ползват с такива привилегии. Като политик  трябва да бъде малко по-смирена, защото истината за част от нейния професионализъм е доста различна.

Последвайте канала на

Novini.bg
43585 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар
Тояга

2017.10.09 | 16:36

50
Трябва да ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН от комунистите
Мъдреца

2017.10.09 | 16:35

48
Дами и Господа, много крайни коментари тука майче? Хайде по полека с острите присъди? Правила филми на държавните пари - е добре де, някой от вас защо не се е бръкнал да и даде? Това което г-жа Йончева направи миналата седмица е храбро и достойно за похвала, както и да го обър

2017.10.09 | 16:35

49
ти си много мъдър бил, айде по-полека с простотийте - мъдрувай на Бузлуджа, на нас от зелена тиква семе не ни трябва
Знаещ

2017.10.07 | 12:27

47
След дълго мълчание помощник военното аташе излезе от храстите. Строй се ......
ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО

2017.10.07 | 12:27

46
КОМУНИСТИЧЕСКИ ГНУСНИ СВИНЕ -- НИЩОЖЕСТВА Е ВАШЕТО ИМЕ !
Демократ

2017.10.07 | 12:26

45
Елена Йончева, лицето на червената мафия в България! :)))
иванова

2017.10.07 | 12:26

44
Способният човек няма приятели,има само врагове.Ето и това аташе прави велики заключения "как е харчила държавни пари"само и единствено от един случай- среща в Кувейт.Като му чета обширните обяснение,май въобще не е имало посещение. Поръчков материал.Даже да е харчила дъ
русофил - парцал

2017.10.07 | 12:26

43
веднага в Сливенския ,мaйкa ти дa eбa комунистическа

2017.10.06 | 11:29

11
гусин недялков ..папкаш ли кравешки лайна ,а мудата на слънцето боко ...лижеш ли и д-то на зам.фюрера цвъц..аман от продажни педали..а Йончева е работила за телевизия ..що не са и плащали нощувките и командировката ..

2017.10.07 | 12:25

42
Бай Стефане ... червена отрепко ... пак ли изпълзя от дупката си ... домашен алкохолик ... марш пред кварталния ... магазин да смучеш бира ... идиот ...недоклатен фатмак ...
Бургазлия

2017.10.07 | 12:25

41
Телевизията не е изпращала Йончева и затова не е плащала прищявките и.Сети ли се бе червен задник.

2017.10.06 | 11:29

12
не, елена лапа кравешки лайна

2017.10.07 | 12:25

40
"острието" на серегея хахаха

2017.10.07 | 12:25

39
Е ПА НА ДЪРЖАВНИ, КОМУНИСТА МОЖЕ САМО ДА КРАДЕ НЕ ДА ПЛАЩА

Добави коментар

Водещи новини