Парламентът отхвърли промени, свързани с лова и дивеча

  • 29 септември 2017 10:04

  • 3469
  • 2
Парламентът отхвърли промени, свързани с лова и дивеча
© Novini.bg

Парламентът отхвърли на първо четене промени в Закона за лова и опазване на дивеча, внесени от председателя на ПГ на "Обединени патриоти" Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и група народни представители. В гласуването участваха 170 депутати, от които 60 бяха "за", 15 - "против", а 95 се въздържаха.

В доклада на Комисията по земеделието и храните се посочва, че целта на промените е да се даде възможност на министъра на земеделието, храните и горите със заповед да променя сроковете за ловуване на дивеч и да регулира числеността на дивечовите запаси, в зависимост от биологичното развитие на дивеча и щетите, нанесени от него. Предвиждаше се заповедта да се издава след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

В становище Министерството на земеделието, храните и горите е подкрепило законопроекта, но обръща внимание, че със заповед не може да се променя срок, определен в нормативен акт с ранг на закон.

От Асоциацията на парковете в България са заявили, че в закона и в момента съществува възможност при епизоотична обстановка министърът да прилага санитарен отстрел на диви животни като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните. Според асоциацията биологичното развитие на дивеча и щетите, нанесени от него, по никакъв начин не кореспондират с превенцията на заболяването.

От Българското дружество за защита на птиците също са се обявили против законопроекта и възможността със заповед на министъра да се определят сроковете за ловуване.

В пленарна зала Петър Петров от "Обединени патриоти" поясни, че предложението е във връзка с опасността от разпространение на африканска чума по свинете, тъй като в момента има огнища на това заболяване в съседна Румъния и съществува опасност то да се прехвърли на територията на страната ни, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3469 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.09.29 | 11:37

2
Всички в тоя парламент са СДС-бракониери, затова.

2017.09.29 | 11:26

1
и кво предлага? да избием дивеча защото евентуално от румъния можело да дойдат болни свине...

Добави коментар

Водещи новини