Парламентът прие единодушно промени в Кодекса за търговското корабоплаване на първо четене

  • 27 септември 2017 11:15

  • 1033
  • 0
Парламентът прие единодушно промени в Кодекса за търговското корабоплаване на първо четене
© Novini.bg

Парламентът прие единодушно със 107 гласа "за" промени в Кодекса за търговското корабоплаване на първо четене.

Част от промените са свързани с въвеждане на европейска директива за организацията на работното време в сектора на вътрешния воден транспорт. Регламентира се задължителната почивка на членовете на екипажите, посочи депутатът от БСП Николай Тишев.

В доклада на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения се посочва, че със законопроекта се определя компетентен национален орган за нотифициране на организациите, които ще оценяват съответствието на оборудването на морските кораби с изискванията на директивата. Предвижда се функциите да се поемат от Изпълнителната агенция "Морска администрация".

Въвеждат се специфични изисквания по отношение на професионалното образование и обучение и на висшето образование по морски и речни специалности. Те засягат съдържанието на учебните планове и програми, минималния брой часове по различните учебни предмети и модули, материално-техническата база за провеждане на обучението, в т.ч. на практическата подготовка, и изискванията към преподавателите по специалните дисциплини.

С друга група промени се премахва съществуващата пречка за вписване на определена категория кораби, които действително плават под българско знаме, в Регистъра на корабите, плаващи под българско знаме.

Други текстове въвеждат облекчена форма на договора за прехвърляне на право на собственост върху серийно произведен плавателен съд за спорт, туризъм и развлечения от производителя или негов дистрибутор на първия приобретател.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини