Европа говори на езика на иновациите и България ще има активна роля в този процес

  • 26 септември 2017 17:21

  • 1342
  • 3
Европа говори на езика на иновациите и България ще има активна роля в този процес
©

Българското председателство отчита, че Европа на XXI век ще означава преди всичко Европа на предприемачеството, на иновациите и на новите възможности за устойчиво развитие. Европа днес безспорно се нуждае от визионери и предприемачи. Младите хора са онези, които разполагат с най-голям потенциал да бъдат такива – отворени към промяната, носители на новото, решителни и активни.

Това заяви заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова по време на дискусията „Поколение Европа – новата вълна предприемачи“, организиран от Фондация „Българска памет“ с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Ханс Зайдел“ и Община Варна, съобщиха от пресцентъра на министерството. Европейските институции и държавите-членки днес обсъждат важни инициативи и законодателство, които да направят европейската икономика по-конкурентоспособна и динамична, отворена към цифровите трансформации, да създадат заетост, да стимулират устойчиво икономическо развитие, каза Моника Панайотова. Европа говори на езика на иновациите – свързани коли, интелигентни сгради, индустрия 4.0, и Българското председателство ще има активна роля в този процес през следващите месеци. Тя подчерта също, че стабилността и развитието на европейския континент преминават през европейската перспектива на Западните Балкани и тясното регионално сътрудничество със страните от Източното партньорство. Това е и фокус, който България ще постави като председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Заместник-министърът за Българското председателство Моника Панайотова подчерта, че 2017-та година поставя началото на период на
активно развитие на европейското измерение за българските градове. През 2017-та Варна за първи път получава приза Европейска младежка столица, а след нея следва София – Европейска столица на спорта 2018 и Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тези инициативи ще разкрият потенциала на българските градове и ще ги превърнат в притегателен център за проекти в различни сфери: предприемачество, градска среда, култура, нови технологии и техните приложения.

XXI-вият Есенен семинарсе провежда на 25-29 септември 2017 г. в град Варна. Участниците във форума са над 200 млади хора от България, Албания, Македония, Молдова, Сърбия и Украйна. Сред гост-лекторите на събитието са г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, д-р Клаус Физингер, регионален директор за Югоизточна Европа на Фондация „Ханс Зайдел“, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“.

Есенните семинари са културно-образователна инициатива на Фондация „Българска памет“, която се провежда от 2007 г. насам и е насочена към европейската интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора в страните от Западните Балкани, Украйна и Молдова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1342 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.27 | 06:08

3
Ще има кенефна роля. Не ни пускат в Шенген, гадни седесари сме били.
ДРЕМЕ И ЕВРОПА ЗА НАС

2017.09.27 | 06:08

2
НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....НАЙ ДОБРИЯ ГРОБАР Е МЪРТВИЯ...УБИЙ ТАЯ ГАД И СПАСИ БГ ОТ УПАДЪК.. МИЗЕРИЯ ..ЛИШЕНИЯ..И БИЗНЕСМЕНСКИ ИЗЧАДИЯ.....
дуци

2017.09.27 | 06:08

1
и тая пача е зомбирана от фалшивата европа , поредния гаулайтер на държавна заплата !

Добави коментар

Водещи новини