Емил Радев: Време е набелязаните мерки за преодоляване на миграционната криза да влязат в сила

  • 13 септември 2017 14:26

  • 1167
  • 0
Емил Радев: Време е набелязаните мерки за преодоляване на миграционната криза да влязат в сила
© ГЕРБ

Време е Европейският съюз да превърне обещанията си за справяне с миграционната криза в конкретни действия, призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Той настоя ЕС да реализира подписването и изпълнението на споразумения за реадмисия с държавите на произход и транзит. Позицията му бе изразена още на първото заседание, с което Европейският парламент откри новия политически сезон. В дебатите в пленарната зала относно миграцията взе участие и Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Федерика Могерини.

Българският представител в ЕП акцентира върху спешната необходимост да се регламентират процедурите по връщане на нередовни мигранти, както и на тези, които не отговарят на условията за международна закрила. В своето изказване Радев напомни, че вече четири години ЕС се опитва да разреши бежанската криза и да намали цялостния миграционен натиск. "За държавите по външната граница на ЕС като Италия, Гърция и България въпросът за намиране на ефективно и бързо решение с дългосрочен резултат е от особено значение", подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той изрази съжаление, че нито в ЕП, нито в Съвета е достигната позиция за промяната на регламента Дъблин и особено на основния му принцип за отговорността на държавата на първо влизане на кандидата за закрила. Радев подчерта важността сегашният принцип да бъде променен в знак на солидарност от страна на останалите страни-членки. Евродепутатът разкритикува липсата на стратегически споразумения за реадмисия с държавите на произход на хилядите икономически мигранти, достигащи до бреговете на Европа, както и факта, че контролът върху бежанските потоци е единствено въз основа на ад хок решения с Турция и Афганистан.

Според Емил Радев ЕС разполага с достатъчно финансови и политически средства да преодолее тези проблеми и да започне да работи активно за справяне с миграционната криза. "Само по този начин потенциалните мигранти, които искат да дойдат в Европа нелегално в търсене на по-добър живот, а не защото имат реална нужда от закрила, ще разберат, че ЕС не е решението на техните проблеми", заключи евродепутатът.

Последвайте канала на

БТА
1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини